Iohannis convoacă mai mulți miniștri la Cotroceni, se fac calcule pe banii țării

Președintele  Klaus Iohannis se va întâlni joi cu mai mulți miniștri , a anunțat premierul Ludovic Orban.Orban a spus că se va face o analiză normală a activității Guvernului . 

„Analiza obișnuită a situației pe care am găsit-o, a planului pe termen lung și stabilirea măsurilor imediate, absolut necesare. Avem întâlniri cu ministrul Muncii, cu ministrul Mediului și cu ministrul Tineretului și Sportului”, a declarat premierul Ludovic Orban. Întâlnirile dintre președintele Iohannis și miniștrii liberali la Cotroceni, au ajuns deja o obișnuință. La întâlnirea de azi participă vicepremierul Raluca Turcan, însoțită de miniștrii Muncii, Violeta Alexandru, Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe. Una dintre temele principale ale discuției este situația finanțelor țării în contextul pregătirii bugetului pe 2020. Există probleme cu construirea bugetului, elocventă fiind contradicția dintre premier și Raluca Turcan. Vicepremierul vorbea despre posibilitatea asumării răspunderii pe buget, dar premierul a negat această idee.

Ministrul Finanțelor anunță primele reduceri de cheltuieli

Chiar înaintea întâlnirii de la Cotroceni, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, că România are o rezervă suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau a cursului de schimb. Florin Cîţu a spus că Guvernul de la Bucureşti intenţionează să anunţe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli. Acestea sunt destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020. Cîţu a refuzat să ofere alte detalii, precizând însă că Guvernul nu vrea „să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale.

Legea pensiilor nu va fi schimbată fiindcă e an electoral

Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur şi simplu măsura care vizează o creştere a pensiilor cu 40%, Cîţu a precizat că „anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri”. El a insistat asupra faptului că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piaţă. Ministrul de Finanţe a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale „în prima parte a anului următor” având în vedre faptul că cererea de pe piaţa locală este una puternică. „Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a spus Florin Cîţu.

BNR a cheltuit 1 miliard de euro în noiembrie ca să susțină leul

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE, atât în acest an cât şi anul viitor.

Lasă un răspuns