Institutul Național de Sănătate Publică recomandă întreruperea circulației pe marile bulevarde din București, din cauza poluării

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a prezentat marți un raport realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în care sunt mai multe recomandări pentru combaterea poluării din București. Printre acestea, întreruperea circulației pe anumite artere atunci când se depășesc limitele admise de poluare.

Vezi când a început scandalul poluării masive din Capitală și ce conflict politic a generat.

Gabriela Firea susține însă că datele prezentate de institutul amintit sunt colectate până în 2017. Ea spune că în ultimii doi ani au scăzut foarte mult aceste valori. „Poluarea nu este în creștere pentru ca datele de la Agenția de Mediu nu relevă acest lucru”, a declarat Firea.

Recomandări făcute de Institutul de Sănătate Publică:

-identificarea surselor de poluare în special în punctele unde s-au depistat în mod repetat: zona Drumul Taberei-Cercul Militar;

-poate fi analizată posibilitatea întreruperii circulației pe anumite artere de circulație atunci când se depășesc limitele admise;

-îmbunătățirea transportului în comun și încurajarea populației să folosească această infrastructură. Crearea unor culoare special amenajate pentru distanțe mai mari;

-crearea unor piste pentru biciclete;

-gestionarea optimă a șantierelor;

-crearea centurii capitalei și încurajarea acoperișurilor verzi;

-extinderea rețelei de metrou

-cresterea tarifului la parcare in zona centrala a Capitalei;

Primarul general spune că achiziționarea celor 400 de autobuze euro 6, a unor autobuze hibrid și introducerea vinietei Oxygen vor îmbunătăți calitatea aerului din Capitală. Ea adaugă însă că este nevoie și de alte măsuri pe care trebuie să le ia autoritățile centrale.

Firea vrea audit internațional al rețelei de măsurare a poluării

„Câtă vreme nu vom avea o centură a capitalei nu vom putea spune că vom avea rezultate palpabile în ceea ce privește gestionarea inteligentă a traficului. (…) Doar pentru că sunt primar general nu pot să opresc pătrunderea în București a 300-400 de mii de mașini care tranzitează zilnic capitala, precum și mașinile care există în capitală, 1 milion de autoturisme”, a spus Gabriela Firea. Primarul a criticat și ritmul lucrărilor de la magistrala de metrou M5.

De asemenea, Firea a menționat că este posibil ca unele parcări, în special cele din apropierea gurilor de metrou, să fie gratuite, pentru a încuraja folosirea transportului în comun.

„Așa cum știți atât Metrorex cât și Primăria Capitalei au depus eforturi pentru construcția de parcări. Avem parcarea de la Străulești de foarte multe ori goală. Probabil va trebui luată în discuție gratuitea acestor parcări”, a mai declarat primarul general.

Edilul a cerut și un audit internațional al stațiilor de măsurare a poluării, pentru că datele înregistrate de acestea au fost contestate în ultima vreme. „Să ne spună dacă aceste informatii sunt corecte, ca să avem date reale”, a declarat Firea. (site news)

Lasă un răspuns