Inspectorii veterinari din Covasna fac anchetă după ce au găsit cadavre de porci într-un lac

Anchetă epidemiologică în județul Covasna după ce inspectorii veteruinari au descoperit două cadavre de porci domestici într-un lac din apropierea localităţii Vârghiş, din zona Baraolt.

Potrvit DSVA, cele două cadavre au fost găsite în cursul zilei de marţi, iar, din primele cercetări, rezultă că porcii ar proveni dintr-o fermă comercială.

„La faţa locului s-a constatat că în lacul cel mai apropiat de localitatea Vârghiş, din cele trei existente, sunt două cadavre de porcine. S-a solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna pentru scoaterea cadavrelor din lac. Personalul ISU, cu ajutorul unei ambarcaţiuni de intervenţie a reuşit ca până la ora 22 să scoată porcii din apă. Era vorba de doi porci de aproximativ 130 de kilograme, cu cozile tăiate, ceea ce denotă faptul că s-au născut într-o exploataţie comercială, fără crotalii auriculare sau semne că ar fi fost vreodată identificate. Cadavrele au fost transportate la groapa săpată la locul identificat în prealabil şi aprobat prin Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru îngroparea porcinelor în cazurile excepţionale, unde s-au recoltat probe pentru examen de laborator, iar până la ora 22,30 ele au fost îngropate în condiţii de biosecuritate, fiind, ulterior, dezinfectate persoanele şi utilajele care au participat la acţiune”, a precizat directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, pentru Agerpres.

Autorităţile sunt în alertă deoarece în ultimele luni au apărut noi cazuri de pestă porcină în judeţul Covasna, fiind găsite 20 de cadavre de porci mistreţi pe fondurile de vânătoare din zona Baraolt. De la începutul acestui an au fost confirmate şapte cazuri de pestă la porci domestici în judeţ.

Lasă un răspuns