Începe Trofeul Carpați, la handbal masculin – să ne temem, adversarii sunt periculoși!

Și vorbesc de toate cele trei echipe oaspete, Algeria, Macedonia de Nord și Olanda, naționale ceva mai valoroase decât a României, la momentul actual. Și mă gândesc la Algeria, în ordine alfabetică, selecționată venită din Africa de Nord și care aproape că nu lipsește de la nicio ediție a Campionatului Mondial. Este mereu la concurență cu naționalele Tunisiei și Egiptului, iar stilul african de joc este unul în mare viteză, foarte agresiv, dus până la limita încălcării regulamentului.

Vardar Skopje, sigla handbalului din Macedonia de Nord

Și mergem la Macedonia de Nord, o selecționată care și-a găsit identitatea în sport, după ce și-a declarat Independența, în 1991, față de fosta Iugoslavie. Și dacă am spus că este un stat din fosta Iugoslavie, atunci recunoaștem stilul balcanic de joc, unul în viteză și forță, care păstrează și un ritm alert. Trebuie spus că în Macedonia este un campionat intern de handbal puternic, mai ales la masculin, și este suficient să spunem numele echipei Vardar Skopje, care este o abonată a participării cu bune rezultate în VELUX Champions League.

Este Olanda mai slabă decât noi?

În fine, cea de-a treia participantă este naționala Olandei, una care are multe tentative de calificare în competițiile mondiale și europene, soldate fără succes. Și cum excepțiile întăresc regula, Portocala mecanică a profitat de schimbarea regulamentului, pe Bătrânul Continent, care a trecut la un număr de 24 de participante la Europene, în loc de 16, Olanda aflându-se printre beneficiare. Selecționata batavă nu impresionează, decât prin jocul său colectiv și insistența cu care se agață de fiecare mingie, poate fi un adversar de învins.

Rareș Fortuneanu îl are ca secund pe prietenul și colegul său Adrian Petrea

Și revenim la Trofeul Carpați, primul exament al noului selecționer al României, Rareș Fortuneanu, nu chiar nou, pentru că Rareș a mai stat pe banca tricolorilor în 2014, dar ca secund. Va fi extrem de greu pentru antrenorul născut la Cluj, mai ales că peste doar câteva zile, mai precis pe 10 ianuarie, 2020, trebuie să facă față unui nou exament de calificare, de data aceasta în play-off-ul Campionatului Mondial din Egipt, din 2021. În plus, noul selecționer se află la cârma echipei tricolore de doar trei luni, timp absolut insuficient să-i cunoască bine pe jucători, să se facă și el cunoscut, la rândul său, ca să nu mai vorbim de antrenamentele specifice, de un nou stil, un nou început, dacă vreți.

Au trecut opt ani de la isprava lui Vasile Stângă, nu mai avem timp… de acomodare!

Dar România duce lipsă de calificări, nu mai vorbim de medalii, ci pur și simplu de prezențe la un Mondial sau European Ultima calificare a României s-a petrecut în 2011, la Mondialul din Suedia, după o dublă câștigătoare în fața Rusiei, 28-32 acasă și 37-32 în deplasare, când pe banca tehnică se afla Vasile Stângă.

Prin urmare, Fortuneanu va avea circumstanțe atenuante, dacă nu câștigă Trofeul Carpați, dar să nu se aștepte la prea mult timp de acomodare, nu avem așa ceva. Și aminteam de Turneul de calificare în play-off-ul Mondialului din 2021, care va incepe pe 10 ianuarie. Acolo trebuie să învingem Italia, țara gazdă, apoi Kosovo și Georgia, pentru a ajunge în play-off. Și, atenție!, doar primul loc din clasament merge la baraj…

Trofeul Carpați se desfășoara în Sala Dinamo, din Capitală, după următorul program:

SÂMBĂTĂ

  • Ora 16:00, Macedonia de Nord – Algeria
  • Ora 18:15, România – Olanda

DUMINICĂ

  • Ora 16:00, finala mică
  • Ora 18:15, finala mare

Lasă un răspuns