Începe testarea națională pentru Covid-19, printr-un cross secţional. Rafila a făcut anunțul

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a făcut bilanţul la finalul celor două luni în care românii au fost ţinuţi în case de coronavirus. Reputatul specialist a subliniat că autorităţile trebuie să comunice unitar în astfel de situaţii şi că rolul acestora este să liniștească populaţia, nu să o panicheze. Medicul a subliniat că s-au făcut demersurile necesare, împreună cu specialişti de la OMS, pentru a începe testarea populaţiei.

“Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii. Mai ales dacă suntem persoane care au impact asupra publicului, public să nu facem predicții sau să dăm sentinţe pentru că vorbim despre o boală pe care nu o cunoaştem. Astfel generăm aversiune şi lipsă de încredere. Rolul nostru este invers, adică să oferim informaţii credibile şi care să se dovedească, în timp, adevărate. S-au schimbat anumite lucruri, inclusive evoluţia recomandărilor. (…)

Am ajuns să considerăm că dacă toata lumea ar purta masca, virusul ar dispărea. Să ne aducem aminte de teama răspândirii virusului prin intermediul obiectelor venite din China sau Italia. Am avut o discuţie cu reprezentanţii unei mari companii, care m-au rugat să îi sfătuiesc legat de reluarea activităţii. În România a fost vehiculată informaţia că aerul condiţionat ar putea să ducă la răspândirea infecţiei. Se gândeau ca lucrătorii să poarte mască, iar instalaţia de aer condiţionat să fie oprită. Le-am explicat că activitatea ar fi durat maxim o oră”, a spus profersoul Rafila.

Când începe testarea națională

Medicul a subliniat că s-au făcut demersurile necesare, împreună cu specialişti de la OMS, pentru a începe testarea populaţiei.

“Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată tara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, spune specialistul, potrivit Mediafax.

Invitatul lui Marius Tucă a declarat că omenirea se mai confruntă cu încă o pandemie, în afara celei de coronavirus. Este vorba despre cea de HIV, la care încă nu s-a descoperit un vaccin, deşi au trecut mai de patru decenii de la aparţia bolii.

“E tot un virus ARN care se multiplică cu mutaţii. Îl cunoaştem din anii 1980, au trecut peste 40 de ani şi încă nu avem vaccin. Avem însă terapii eficiente, iar cei infectaţi pot duce o viaţă normală. Infecţia HIV-SIDA este considerată în continuare pandemie. În Africa sunt încă foarte multe cazuri, chiar dacă numărul lor s-a mai diminuat. Există şi în Europa sau în alte ţări”, a mai spus doctorul Rafila. site news

Lasă un răspuns