Incendiu lângă Cernobîl. Radiații de 16 ori mai mari în jurul centralei

Un incendiu a izbucnit, la sfârșitul săptămânii trecute, în pădurile din zona de excluziune din jurul centralei nucleare abandonate de la Cernobîl. Peste 100 de pompieri au fost dislocaţi în zona satului Volodimirivca, pentru a stinge focul. Totuși, acesta s-a extins rapid şi a distrus circa 25 de hectare de pădure în jurul centralei, a anunţat Agenţia de Protecţie Civilă din Kiev. Autoritățile urcainiene au spus însă că nu este „nimic grav”, iar locuitorii din Kiev sunt „safe”.

Radiațiile în zona incendiilor au fost, sâmbătă 4 aprilie, de 16 ori mai mari decât cele „normale”, potrivit lui Egor Firsov, membru al gărzii de mediu ucrainiene. Aceste niveluri ridicate au fost înregistrate doar în centrul zonei incendiate, nefiind observate variații majore în afara acesteia. „Contorul Geiger arată de regulă circa 0,14 microsieverți pe oră (μSv/h) în zonă, dar sâmbătă au fost și 2,3 μSv/h în centrul incendiului”, a spus Firsov.

Incendiu în zona Cernobîl, satul Volodimirivca
Au existat două focare, în zona satului Volodimirivca

Cel mai probabil, incendiile au fost declanșate de „inconștienți” care au dat foc ierbii uscate, iar astfel de incendii au loc în fiecare an, potrivit aceleiași surse. Firsov a mai spus că și-ar dori ca autoritățile să mărească de 50 sau chiar de 100 de ori amenzile pentru incendiatori, pentru că actuala amendă de 175 grivne (circa 6 euro) este „derizorie”.

Cel mai mare dezastru nuclear de până acum

Cernobîl a fost, în aprilie 1986, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume. O explozie s-a produs la reactorul nr.4, ceea ce a făcut ca în atmosferă să se disperseze cantităţi mari de material radioactiv.

Zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să se mute în urma dezastrului, dar autoritățile sovietice au permis ca celelalte trei reactoare să continue să funcţioneze, după ce reactorul ce a provocat catastrofa a fost acoperit cu un uriaș dom de protecție. Uzina electrică nucleară de la Cernobîl a fost închisă în totalitate abia în anul 2000. În jurul centralei este amenajată o zonă de protecție pe o rază de 30 de kilometri. Totuși, în zona de restricție cu o suprafață de 2.600 km pătrați există circa 200 de locuitori, care se încăpățânează să rămână acolo, în ciuda eforturilor autorităților.

În 2018 au fost încheiate lucrările la un al doilea „sarcofag” amplasat deasupra vechiului reactor, proiect cu o valoare de 2,5 miliarde de euro și finanțat, printre altele, și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). site news

Lasă un răspuns