În Olympia, s-a aprins flacăra olimpică – va ajunge, oare, la Tokyo, nu se va îmbolnăvi și ea de CORONAVIRUS?

Astăzi, în Olympia, a avut loc ceremonia de aprindere a flăcării olimpice, simbol al Olimpiadei japoneze, ce va începe pe 24 iulie. De ce în Olympia, pentru că este un mic orășel antic, din Peninsula Peloponeză, Grecia, loc unde se află Statuia lui Zeus și unde au început Jocurile Olimpice, în anul 776 Î.C.

Din păcate, la întâlnirea cu torța au participat puțini invitați, un număr limitat de delegați, oficiali și jurnaliști, la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a etichetat focarul virusului o pandemie! De altfel, virusul COVID-19 i-a determinat pe organizatori nu numai să reducă numărul de invitați la 100, dar să anuleze și alte festivități premergătoare Olimpiadei.

”În ciuda circumstanțelor dificile, suntem puternici în angajamentul nostrum, mai ales că numeroase autorități și organizații sportive iau cele mai stricte măsuri, pentru virusul ucigaș să nu se răspândească. Organizatorii sunt dedicați succesului”, a spus șeful Comitetului Olimpic Internațional, germanul Thomas Bach.

Povestea acestor torte olimpice din Grecia are nenumărate episoade, cât și povești minunate. Vreau să cred că ștafeta luminoasă care începe astăzi va genera multe vise și aspirații și va adduce speranțe pentru mâine”, a ținut să precizeze și japonezul Toshiaki Endo, vicepreședintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice.

Prima care a plecat cu ștafeta către Stadionul Olimpic din Grecia, unde va avea loc predarea torței către organizatorii din Japonia, a fost trăgătoarea Ana Korakaki, campioană olimpică la pistol 25 de metri, o premieră absolute a ceremoniei, ea fiind prima femeie din istoria Jocurilor Olimpice care începe ștafeta flăcării olimpice! La rândul ei, a predate torța  maratonistei japoneze Mizuki Noguchi, campioana olimpică de la Atena, în 2004.

Flacăra va fi purtată timp de opt zile, până va ajunge la Atena, pe Stadionul Panathenaic, unde s-au organizat primele întreceri ale Olimpiadei moderne din 1896. De acolo, flacăra va ajunge la baza Matsushima din Japonia la bordul unui avion, însoțită de judoka Tadahiro Nomura și luptătorul Saori Yoshida, ambii medaliați cu aurul olimpic de trei ori!

Torța de 71 de centimetri înălțime, care poartă motivul icoanelor de cireș Sakura, va călători prin fiecare din cele 46 de prefecture ale Japoniei, urmând ca pe 24 iulie să ajungă la Tokyo. Cu toții sperăm ca această flacără să nu se stingă, până la Tokyo, din pricina virusului COVID-19, să credem cu toții și să ne rugăm ca spiritul olimpic să învingă!

Lasă un răspuns