În Iran se încearcă mușamalizarea adevărului despre COVID-19. Oficial – 12 morți, off the record – cel puțin 50 de morți

În Iran se încearcă mușamalizarea adevărului despre COVID-19. Douăsprezece persoane au murit, iar 61 au fost infectate cu noul coronavirus în Iran, a anunțat luni Ministerul Sănătății de la Teheran. Un membru al Parlamentului a declarat, însă, că 50 de persoane ar fi decedat în ultimele două săptămâni în orașul Qom, situat la 120 de kilometri distanță de capitala Teheran.

În Iran se încearcă mușamalizarea adevărului despre COVID-19

”Numărul deceselor din cauza bolii coronavirus în Iran a ajuns la 12, iar numărul celor infectați a ajuns la 61”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Kianush Jahanpur, citat de agenția națională IRNA.

Însă, Ahmad Amirabadi Farahani, parlamentar reprezentant al orașului Qom, a declarat că 50 de persoane au murit în Qom, iar 250 se află în carantină.

Farahani a acuzat Guvernul că a anunțat cu întârziere epidemia și a declarat că orașul nu beneficiază de echipament adecvat pentru a face față crizei, relatează agenția ILNA, citată de Reuters.

Jahanpur a negat cifra avansată, de 50 de morți, spunând că aceasta este o ”minciună”.

”(Farahani) nu are dreptul să exprime păreri pe această temă și nu are acces la informații”, a declarat Jahanpur, citat de IRNA.

Viceministrul Sanătății amenință cu demisia

Viceministrul iranian al Sănătății, Iraj Harirchi, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă transmisă de televiziunea națională, că, în cazul în care numărul persoanelor decedate în Qom este chiar și de un sfert din 50, își va da demisia.

Disputa pe tema cifrelor a alimentat, însă, criticile la adresa modului în care Guvernul a gestionat epidemia de coronavirus din Iran, acuzații venite atât din partea oficialilor, cât și a internauților iranieni.

Citește și Italia, invadată de coronavirusul ucigaș. Epidemia a ajuns în sudul țării

Aproximativ 10.500 de dependenți de droguri au fost plasați în carantină în centre de tratament din provincia Teheran, ca măsură de protecție împotriva coronavirusului, a anunțat directorul agenției antidrog, Mostafa Hadizadeh, citat de IRNA. site news


Lasă un răspuns