În afară de coronavirus, un alt pericol amenință România! Legumele și fructele, compromise din cauza secetei

În afară de coronavirus, un alt pericol amenință România. Producția de legume și fructe din perioada următoare ar putea fi compromisă în proporții mari. Acest lucru este cauzat de seceta din această perioadă a anului. Amenințate sunt culturile de mazăre, ceapă, usturoi, cartofi, rădăcinoase. Dar și de fructe cu sâmburi.

„În toată țara este secetă cumplită. Spre exemplu, astăzi am fost contactat de producători din Constanța care strigă pentru ajutor. Tot ceea ce înseamnă cultură însămânțată în prima epocă, adică mazăre, rădăcinoase, ceapă, usturoi, cartof are mari probleme din cauza lipsei de umiditate. De asemenea, sunt afectate culturile de furaje precum lucerna și ovăzul”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, președintele OIEPA Legume Fructe.

Pierderi de 70% la cais

Mai mult, potrivit acestuia, sunt calamitate și o mare parte dintre plantațiile cu pruni și cais.

„Avem deja pierderi de 70% la cais. Probleme sunt și la pruni. De fapt, la tot ce înseamnă fructe cu sâmburi. O să centralizăm datele pentru a vedea cum putem ajuta producătorii”, mai explică președintele Asociației.

El atrage atenția că fermierii care folosesc sistemele de irigații locale plătesc costurile cu apa. Spre deosebire de cei care folosesc sistemele naționale.

Subvenții mai mici

Conform OIEPA Legume Fructe, fermierii care cultivă legume în seră vor primi pe viitor subvenții mai mici. Reducerea este de 63%.

„Prin Fișa de măsuri întocmită pentru culturi de legume pentru perioada 2014-2020 s-a notificat un sprijin cuplat de 6.200 euro/ha. Valoarea pentru anul 2019  propusă printr-un proiect de HG este de aproximativ 2.300 euro/ha. Valoarea reprezinta o scădere nejustificata cu 70%. Producătorii și-a construit bugetul pe nivelul de 7.600 euro/ha. Nivel practicat atât în anul 2017 cât și în 2018. Acest lucru generează o situație fără ieșire”, mai spune președintele.

Nu s-au făcut investiții, nu sunt suficiente sere pentru producții mari  Probleme sunt și din cauza lipsei de investiții în ferme în anii anteriori, ceea ce nu va permite o creștere a producției în spații protejate.

„Dezvoltarea spatiilor protejate, respectiv solarii s-a făcut cu efort propriu, nesemnificativ. Fermierii au fost descurajați să aplice pentru fonduri europene din cauza multiplelor avize,a cheltuielilor mari cu consultanța. Profitabilitatea din activitate nu a permis construcții sau echipamente noi”, mai explică Tănase. site news

Lasă un răspuns