IMM Invest: circa 1.500 de dosare aprobate pe lună. Așa, vor trece câțiva ani pentru a se atinge plafonul…

Programul IMM Invest, lansat oficial la 28 aprilie, va ajunge – calculat matematic – la plafonul maxim de finanțare estimat de autorități undeva la jumătatea deceniului, dacă se va păstra ritmul actual de aprobare a dosarelor. Chiar și după estimările oficiale, vor fi necesare 15 luni…

De fapt, după cum arată chiar autoritățile, problemele nu sunt în program, ci – ca de obicei – în proceduri. Asta, pentru că după depunerea cererii, dosarele trebuie evaluate și aprobate de

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), adică de instituția care gestionează programul. Un proces necesar, de acord dar, din păcate, și de (lungă) durată.

Eliminarea garanțiilor, un pas mic

Potrivit ministrului finanțelor, Florin Cîțu, care a dat ceva declarații săptâmâna trecută după ședința de guvern, se dorește accelerarea programului. De aceea, s-a anunţat că se vor aduce două modificări programului IMM Invest – se vor elimina garanţiile asupra bunurilor firmei, iar IMM-urile nu va mai trebui să dovedească că au fost afectate de pandemia de COVID-19.

„Astăzi, la ora 9.00, se depăşise plafonul de 1 miliard de lei şi erau deja aprobate 1.441 de credite. În sistemul financiar bancar sunt mult mai multe aprobate, dar după ce documentaţia a fost văzută şi de FNGCIMM au fost 1.441 aprobate. După ce va fi aprobată ordonanţa de astăzi, sunt sigur că viteza de aprobare va creşte, iar dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat“, spunea, la 28 mai, Florin Cîţu.

Prin eliminarea cerinţei de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului (mai pe șleau, eliminarea garanțiilor pe bunurile firmei care se împrumută), ai putea spune că hățișul birocratic pe care trebuie să îl parcurgă cei ce au nevoie de ajutor (din cauza pandemiei, sau din orice altă cauză, potrivit noilor reglementări propuse) este ceva mai mic. Din păcate însă, garanțiile sunt doar un punct și eliminarea lor aduce – până la proba contrară – un câștig de doar câteva zile – din cele câteva săptămâni necesare.

În cifre, avem aproape 60.000 de cereri depuse în program de la 28 aprilie încoace și (la 28 mai) 1.441 de dosare aprobate. „În prima etapă, FNGCIMM a declarat eligibile un număr de 58.525 de IMM-uri și a transmis către cei 22 de finanțatori parteneri un număr de 53.063 solicitări, respingând un număr de 132 aplicanți care nu îndeplineau condițiile de eligibilitate ale programului”, spune Fondul.

3 etape, minimum 3 luni?

Detaliat, FNGCIMM explică faptul că sunt 3 etape de derulare a programului IMM Invest:

„Primele două etape necesare a fi parcurse de către IMM-urile înscrise în program pentru a accesa finanțări garantate de stat, au constat în analiza eligibilității privind încadrarea în categoria IMM, selecție realizată de către FNGCIMM, iar faza a doua este realizată de băncile partenere și vizează analiza solicitărilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru și de investiții garantate de stat.

În practică, aceste două etape se parcurg în circa 10, 30, 40 sau chiar 60 de zile, în funcție de „încărcarea” băncilor partenere. Este adevărat, maximul de două luni se atinge în condițiile în care una dintre părți nu își face bine treaba, iar dosarul mai trebuie completat, reanalizat/aprobat etc. Raritatea acestor situații nu exclude însă existența lor…

Acest lucru, pentru că – spune FNGCIMM, fiecare bancă, conform normelor proprii de creditare, solicită IMM-urilor documentația de credit, efectuează analiza economico-financiară și decide dacă proiectul pentru care se solicita finanțarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul și transmite solicitarea de garantare. Chiar Fondul își sfătuiește clienții să ia în calcul ca durată de aprobare o perioadă de 60 de zile pentru orice cerere de finanțare!

Pentru bilanț IMM Invest, ne auzim (mult) după 2021…

În procesul de aprobare, cea de a treia etapă constă în transmiterea în aplicația programului IMM Invest, a dosarelor de credit aprobate de către bănci pentru accesarea garanției în nume și cont stat, precum și a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobânzile și comisioanele, aferente creditului până la 31 decembrie a.c.

Practic, a treia etapă durează, în medie, între una și două săptâmâni, care se adaugă lunilor din etapele anterioare.

Ori, în acest moment 2 iunie, avem (să fim generoși) 1.500 de dosare aprobate din 58.525. Facem prinsoare – pe o strângere de mână (cu mănuși) și recunoașterea în public a faptului că IMM Invest a dat, sau nu, roade – că ținta de dosare finanțate nu se atinge nici măcar la sfârșitul lui 2021? site news

Lasă un răspuns