Iliescu ia foc după interviul dat rușilor

Ion Iliescu a contestat, marți, părţi din interviul acordat agenţiei ruseşti de presă TASS, la o zi după publicarea lui. Fostul președinte a constatat că i-au fost denaturate afirmaţiile. Pe blogul său personal, fostul preşedinte susţine că i-au fost distorsionate opiniile, involuntar, din cauza traducerii. Pentru a elimina diferenţele, Iliescu a postat întregul interviu în limba română, pe blogul său.

Motivul pentru care fostul președinte a acceptat interviul

”Aceasta este varianta originală a interviului acordat fostului corespondent al Agenţiei de presă TASS la Bucureşti, din 1989, Nikolai Morozov. Din păcate dubla traducere a făcut să se piardă nuanţe şi chiar a distorsionat, involuntar, dar inevitabil, sensul unor afirmaţii făcute de mine. Găsesc că interesul presei române, atât cât mai este, merită un acces direct la sursa interviului”, a scris Iliescu El a lămurit în post scriptum şi de ce a acceptat interviul. ”Pentru a evita orice speculatie, precizez că Agenția TASS, prin dl Nikolai Morozov, a fost singura agenție de presă care a solicitat un asemenea interviu”, a precizat Iliescu. Nikolai Morozov spune că știa că fostul președinte nu mai acordă interviuri, dar „pentru corespendentul TASS, Iliescu a făcut o excepție”.

Interviul a generat controverse la București

„Pe lângă evidenta orientare pro-Vest a României, întotdeauna ați militat pentru o relație normală cu Rusia. Cu toate acestea, evenimentele au avut un curs diferit. Cum evaluați starea actuală a relațiilor bilaterale și cum ar trebui să arate, de fapt, aceste relații?” – este una dintre întrebările adresate. Ion Iliescu spune că, astăzi, relațiile dintre România și Rusia nu pot fi numite normale după niciun criteriu. El crede că politicienii români ar trebui să înțeleagă importanța normalizării relațiilor cu Rusia. Relațiile dintre România și Rusia nu pot fi considerate normale după niciun criteriu. Vreau să subliniez că viața în umbra imperiului nu este convenabilă pentru țări precum România și nu toate amintirile istorice sunt plăcute…

Iliescu militează pentru normalizarea relațiilor cu Rusia

Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese. Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți. Totul dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a spus fostul președinte. Ion Iliescu nu mai are apariții publice de un an iar la ultimele alegeri a cerut urna mobilă.

Lasă un răspuns