Hocus Pocus cu ordonanța privind amânarea ratelor la bănci ale românilor. Marcel Ciolacu acuză, Florin Cîţu îl contrazice

Hocus Pocus cu ordonanța privind amânarea ratelor la bănci ale românilor. Ordonanţa privind amânarea plăţii ratelor la bănci va fi corectată în şedinţa de Guvern de luni. Ea va fi publicată imediat, a anunţat ministrul finanţelor Florin Cîţu.

Hocus-pocus cu ordonanța

El precizează că OUG nu va fi retrasă, după ce liderul PSD, preşedintele Camerei Marcel Ciolacu a prezentat un document prin care secretarul general al Guvernului Antonel Tănase cerea retragerea ordonanţei de la publicarea în Monitorul Oficial.

”Ordonanţa care amână plata ratele românilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă ”

”Ordonanţa care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare”, a anunţat pe Facebook Cîţu.

El a precizat că în şedinţa de guvern de la ora 17:00 această eroare va fi corectată.

”Varianta cu toate observațiile incluse se va publica după ședința de guvern de astazi”, a anunţat ministrul.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat în debutul ședinței de guvern că va fi modificată ordonanța care prevede posibilitatea amânării ratelor. Astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată „dobândă la dobândă” pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungește perioada pentru depunerea solicitărilor. Iar guvernul dă posibilitatea celor care au credite să își plătească restanțele înainte de a solicita amânarea ratelor.

Ordonanța, retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial

Ordonanța a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi modificată de guvern în ședința de astăzi.

„Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuța despre dobîndă la dobândă… Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (…) . Am extins și perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să facă cerere către bancă”, a declarat Florin Cîțu.

Ce modificări care vor fi aduse ordonanței

Premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în ședința de guvern.

„1. La creditele ipotecare va fi dobîndă 0. Nu există dobândă la dobândă

2 Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;

3Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.”, a preciat premierul.

Conform ordonanței adoptate săptămâna trecută, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de la una până la nouă luni. Dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

După publicarea ordonanței, ministerul finanțelor trebuie să emită norme de aplicare a legii.

PSD a anunțat că va modifica legea în Parlament

PSD a anunțat că va modifica legea în Parlament astfel încât ratele să poată fi amânate până în septembrie, dar fără a fi puse dobânzi suplimentare.


Anterior, liderul PSD MArcel Ciolacu a anunţat retragerea de la publicare a ordonanţei privind amânarea ratelor. El a calificat-o drept ”o nouă dovadă de prostie şi haos în care acest Guvern aruncă românii şi firmele româneşti”.

”Toată lumea a aşteptat de la Guvern măsuri concrete, ferme şi rapide. De aceea au fost învestiţi de Parlament. Dacă nu sunt în stare, măcar să nu încurce şi mai mult prin hotărârile adoptate! Românii şi firmele româneşti au nevoie de sprijin real, nu de un Guvern care să le facă situaţia şi mai grea. Nimeni nu mai are nici răbdare şi nici timp de a sta după bâlbele şi prostiile Guvernului!”, a scris Ciolacu pe Facebook, prezentând documentul prin care secretarul general al Guvernului cerea retragerea ordonanţei d ela publicare.

”Izolaţi-l pe Cîţu, până nu distruge de tot economia românească!”

El a anunţat că va fi adoptat în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” şi fără penalităţi!

”Izolaţi-l pe Cîţu, până nu distruge de tot economia românească!”, încheia Ciolacu postarea.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, adoptarea Ordonanţei privind suspendarea plăţii ratelor bancare. Actul normativ prevede că de această posibilitate pot beneficia persoanele fizice şi juridice a căror activitate a fost afectată de pandemia Covid-19.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Potrivit actului normativ, „se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020”. Luni era aşteptată adoptarea normelor de aplicare a OUG. site news

Lasă un răspuns