Guvernul trimite cererea de angajare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi în Parlament

Guvernul Orban a transmis luni dimineaţă documentaţia necesară la Parlament pentru demararea procedurii de angajare a răspunderii în privinţa modificării legii electorale. Guvernul vrea revenirea la alegerea primarilor în două tuturi de scrutin. Calendarul asumării răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi aprobat, luni. Este nevoie de convocarea ședinței Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere.

Vezi proiectul integral trimis azi de Guvern la Parlament.

Guvernul a decis săptămâna trecută să își asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. În replică Marcel Ciolacu a declarat că social-democrații vor depune moțiune de cenzură. Primii parteneri la acest demers sunt parlamentarii UDMR. De asemenea, o sesiune extraordinară a Camerei Deputaților ar putea fi convocată, tot luni.

Vezi cum tinerii plănuiesc să iasă la pensie la 40 de ani, deși Guvernul vrea pensionareala 70 de ani.

Ce spune Constituția despre asumarea răspunderii

Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, prevede articolul 114 din Constituție.

„Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113”, prevede legea fundamentală a țării.

Potrivit Constituției, dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. (site news)

Lasă un răspuns