Guvernul PNL secretizează salariile din Poliție și Armată

Decizie bombă luată de Guvernul PNL. În OUG 1/2020, PNL a dat liber secretizării salariilor de merit din Poliție sau Armată. Dacă până acum inspectoratele de Poliție sau alte instituții de forță erau obligate să publice salariile angajaților și declarațiile de avere, această obligativitate a fost eliminată în mare secret, odată cu OUG 1/2020, care abroga parțial OUG 114.

„Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 33, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:

(5) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplică instituțiilor de apărare, ordine publică și siguranță națională.”, se arată în OUG 1/2020, la Articolul 5. PNL nu a suflat niciun cuvânt despre prevederea care girează diverse abuzuri, menționând doar abrogarea OUG 114.

Astfel, prin noua prevedere sunt eliminate toate obligațiile de transparență, inspectoratele de poliție primind undă verde să dea salarii de merit plătite din bani publici, dar secrete.

PNL preia practicile pesediste

Practic, Guvernul PNL a preluat o idee apărut în Parlament vara trecută, în plină guvernare pesedistă.  Trei senatori au venit cu o idee: Serviciul Român de Informații să fie exceptat de la publicarea veniturilor, potrivit legii salarizării. SRI și inițiatorii, membri în comisia de control a serviciului, susțin că astfel de informații intră în categoria celor secrete. Mai departe, desi comisia de apărare din Senat a dat aviz negativ, comisia de muncă a venit cu o extindere. Printr-un amendament al Guvernului, exceptate ar urma să fie toate instituțiile din domeniul apărării și al ordinii publice.

Cum era până la începutul acestui an

Pînă acum, legea salarizării obligă toate instituțiile publice să-și pună pe site și la sediu o listă cu funcțiile plătite din fonduri publice și echivalentul bănesc al acestora.

a) salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară, după caz;

b) tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora

c) valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora;

d) valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia;

e) orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora;

f) orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora.

Potrivit modificării operate de Guvern, nu vom mai ști cât câștigă un militar, un polițist sau un funcționar din administrația penitenciarelor. “Precizăm că gestionarea informațiilor cu privire la identificarea personalului propriu, profesia, locul de muncă și salarizarea acestuia presupune adoptarea unor cerințe de securitate specifice pentru respectarea Standardelor naționale pentru protecția informațiilor clasificate în România”, și-a explicat Guvernul propunerea făcută.

Povestea întregii dezbateri de anul trecu poate fi găsită aici:
Veniturile celor din Armată și Poliție, secretizate. Salariile și tichetele de vacanță devin “informații clasificate”, la propunerea Guvernului  (site news)

Lasă un răspuns