Guvernul îngheaţă amenzile de circulaţie în 2020 la 145 de lei punctul de amendă

Premierul Ludovic Orban a declarat că punctul de amendă va fi înghețat și în 2020. În plus, ar dori o decuplare a cuantumului amenzilor de salariul minim printr-un proiect de lege. El spune că va găsi o soluție pentru plafonarea punctului de amendă pentru anul 2020. Guvernul actual a decis ca de la 1 ianuarie salariul minim să crească la 2.230 de lei. Ultimul OUG care a plafonat amenzile expiră la 31 decembrie 2019. Până la 1 ianuarie, trebuie să se ia decizia ca punctul de amendă să nu crească automat la 223 de lei. Majorarea ar fi fost de aproape 54%, după cum a anunțat sitenews.

Orban preia modelul PSD, îngheață amenzile

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie. Și în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă”, a declarat Ludovic Orban. Premierul a precizat că măsura se va aplica pentru anul viitor. „S-a dovedit clar că această relaţie între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este soluţia care să se poată aplica, din moment ce an de an s-a îngheţat punctul de amendă, probabil trebuie calculat în alt mod”, a spus Orban.

Amenzile, neschimbate de trei ani

Legal, punctul de amendă de circulaţie e legat direct de mărimea salariului minim pe economie. Când PSD a decis, începând din 2017, seria de majorări ale salariului minim, a hotărât să îngheţe prin OUG-uri anuale valoarea punctului de amendă la 145 de lei.. Nu s-a mai ţinut apoi, aşadar, după regula legală că ar trebui să reprezinte 10% din salariul minim brut. În 2018 salariul minim a fost majorat la 1.900 de lei. În 2019 a crescut la 2.080 de lei. Pentru a nu creşte şi punctul de amendă concomitent, guvernul PSD a dat ordonanţe de urgenţă prin care l-a îngheţat la nivelul din 2017. Aceasta pare să fie şi soluţia aleasă de actuala guvernare.

Lasă un răspuns