REUTERS/Gonzalo Fuentes

Guvernul francez, dat în judecată pentru gestionarea deficitară a pandemiei

63 de reclamaţii împotriva unor membri ai guvernului au fost depuse la Curtea de justiţie a Republicii (CJR) ca urmare a gestionării deficitare a crizei coronavirusului, a anunţat marţi procurorul general Francois Molins.

CJR este unica instanţă abilitată să judece acţiuni comise de membri ai guvernului aflaţi în funcţii, . Şeful statului este absolvit de reponsabilităţi penale pentru acţiunile realizate în timpul exercitării atribuţiilor sale.

Aceste reclamaţii sunt în curs de examinare de către comisia de cercetare a CJR, „care face serviciul de filtrare şi care va trebui să aprecieze singură urmarea ce trebuie dată acestor 63 de reclamaţii”.

Comisia, compusă din zece înalţi magistraţi, „poate decide fie clasarea fără nicio urmare, fie transmiterea dosarului către procurorul general, care ar fi atunci obligat să anunţe comisia de instrucţie, care va acţiona în cele din urmă ca un judecător de instrucţie”, a explicat Francois Molins.

Reclamațiile îi vizează cel mai adesea pe premier, cei doi miniştri ai sănătăţii care s-au succedat, precum şi pe omologii lor de la Justiţie, Muncă şi Interne

”Aceste plângeri pot veni din orizonturi foarte diferite, de la simple persoane particulare, sindicate, asociaţii, medici. Găsim câte ceva din toate cazurile, cu plângeri de o pagină absolut motivate şi altele mai detaliate şi mai la obiect, de câte 20 de pagini”, a spus procurorul general.

Printre reclamanţi se află în special un colectiv de medici şi sindicate. Cel puţin 15 plângeri au fost depuse de deţinuţi, potrivit unei surse judiciare.

Reclamaţiile denunţă fapte de „punere în pericol a vieţii altcuiva”, de „omucidere invonluntară”, de „neacordare de asistenţă unei persoane aflate în pericol” sau de abţinere de la luarea unor măsuri din timp pentru încetinirea răspândirii epidemiei.

De asemenea, există zeci de plângeri de la persoane particulare, colective sau aleşi în curs de examinare prin secţia de sănătate publică a Parchetului din Paris, în special împotriva directorului general al sănătăţii, Jerome Salomon. Parchetul din Paris urmează să se pronunţe fie dacă va clasa, fără urmări penale, aceste dosare, fie dacă va dispune deschiderea de anchete judiciare. site news

Lasă un răspuns