Gură de oxigen doar pentru anumiți români care au rate la bănci. Restanțierii nu vor putea amâna plata ratelor

Gură de oxigen pentru unii români care au rate la bănci. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că ordonanța de urgență care prevede amânarea plății ratelor la bănci stipulează că cererile de amânare trebuie depuse până la sfârșitul stării de urgență. Cîțu a spus că beneficiarii acestei măsuri sunt cei afectați, ”direct sau indirect”, de către epidemia de coronavirus.

Gură de oxigen pentru anumiți români care au rate la bănci

”Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a declarat Florin Cîțu.

Cererile de suspendare se vor putea face pe cale electronică. Dar și prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional. Termenul limită al depunerii cererilor este până la ridicarea stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

”Dobânda datorată de debitor este suspendată. Se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”, a precizat Florin Cîțu.

Excepție fac creditele ipotecare. Credite la care statul a garantat plata dobânzii în proporție de 100%. ”Statul va plăti dobânda în  locul cetățenilor. Iar apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”, a precizat ministrul de Finanțe.

Urmează ca Guvernul să publice normele de aplicare a legii în cursul săptămânii viitoare. Normele vor clarifica și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate.

Bonificație pentru plătitorii de impozit pe profit

Cîțu a mai anunțat și adoptarea unei ordonanțe privind unele măsuri fiscale. Este un act normativ prin care plătitorii de impozit pe profit vor primi o bonificație dacă achită acest tip de impunere până pe 25 aprilie. Bonificația este de 5% pentru contribuabilii mari și 10% pentru cei mijlocii și mici.

O altă măsură prevede că, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încheierea ei, pentru importurile de medicamente și echipamente medicale necesare combaterii epidemiei nu se mai solicită plata TVA.  ”Încercăm să aducem cât mai multe importuri fără să mai stăm să plătim TVA în vamă”, a explicat Florin Cîțu. site news

Lasă un răspuns