Greta Thunberg, desemnată omul anului de celebra revistă „Time”

Greta Thunberg, activista suedeză pentru mediu de doar 16 ani, a fost desemnată de revista Time drept „Omul Anului”, informează CNN.  În acest an, Greta Thunberg a fost aleasă dintr-o listă scurtă realizată de editorii Time. Lista i-a inclus pe Donald Trump, Nancy Pelosi, protestatarii din Hong Kong și „The Wistleblower”. Acesta din urmă este un ofițer CIA anonim de la care au pornit informațiile legate de scandalul „Trump-Ucraina”. Practic, este persoana care a dus la procedura de destituire a lui Trump din Congresul American.

Puștoaica suedeză care a zguduit planeta

Greta Thunberg a devenit celebră, în luna septembrie a acestui an. Acolo, discursul ei intitulat „How dare you?”, susținut în fața liderilor lumii, la summit-ul ONU despre schimbările climatice a zguduit lumea. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală. A devenit cea mai puternică voce în privința celei mai mari probleme a planetei. A venit de nicăieri pentru a conduce o mișcare planetară”, spune redactorul-șef de la Time. Revist o transformă pe suedeza de 16 ani într-un soi de Mesia care știe totul și trebuie ascultat.

Greta împarte lumea în două tabere

Fostul vicepreședinte american Al Gore, care a primit Nobelul pentru Pace pentru acțiunile sale ecologiste, laudă decizia celor de la Time. ”De-a lungul istoriei, multe mișcări din lume au căpătat un impuls în momentul în care tinerii au ales să adopte cauza acelei mișcări”, a spus Gore. Pentru alte publicații, Greta Thunberg nu este altceva decât produsul alarmismului din presă, al titlurilor precum ”Pregatiți-vă pentru sacrificii”, ”Lumea nu este pregătită pentru efectele schimbărilor climatice”. Alții o văd pe Greta parte a unei conspirații mondiale, dup cum sitenews a sris aici.

A intrat în conflict cu președinți de state

Cu doar o zi înainte de a fi desemnată ”Omul Anului” de către Time, Thunberg a intrat într-o dispută pe Facebook cu președintele Braziliei, Jair Bolsonaro. Thunberg a scris că indigenii din Brazilia sunt uciși pentru că încearcă să apere Amazonia, făcând trimitere la moartea a doi lideri indigeni. ”Greta a spus că indienii au murit pentru că apărau Amazonia. Este uluitor cât de multa acoperire în presă a avut această puștoaică”, a scris Bolsonaro.  Thunberg a intrat în conflict și cu președintele Emmanuel Macron, altfel un promotor al luptei împotriva încălzirii climei. Thunberg a depus o plângere la ONU împotriva Franței, Argentinei, Turciei și Brazilei,. Ea a afirmat că aceste țări nu fac suficient pentru stoparea apocalispei climatice. Iritat că omiter mari poluatori precum SUA sau China, Macron reacționat. El a declarat că Thunberg are ”poziții radicale de natură să antagonizeze societățile nosatre”.

Se află deja într-o ilustră galerie de personalități

În 2016, „Omul Anului” a fost Donald Trump, după victoria surprinzătoare, obținută, în același an, în alegerile prezidențiale ale SUA. Printre personalitățile controversate care au fost votate de „Time” drept ”Omul Anului” s-au numărat Adolf Hitler (1938) și Iosif Stalin (1939 și 1942). Revista „Time” a acordat pentru prima dată titlul de „Personalitatea Anului” în 1927 lui Charles Lindbergh. Aviatorul a fost prima persoană care a zburat deasupra Oceanului Atlantic, de la New York la Paris.

Lasă un răspuns