Grecia are prima femeie președinte din istoria țării!

Grecia va avea, în premieră, prima femeie președinte! De astăzi, Grecia a ales să pună capăt stereotipurilor de gen predominante în această ţară, aflată la coada plutonului UE în materie de paritate.

Prima femeie ce prezidează Consiliul de Stat

Ekaterini Sakellaropoulou, în vârstă de 63 de ani, care urmează să fie aleasă miercuri în parlamentul grec, a deschis deja o breşă în octombrie 2018, devenind prima femeie ce prezidează Consiliul de Stat, într-un sector unde posturile cheie sunt rezervate bărbaţilor.

Cu o săptămână în urmă, ea a fost propusă de prim-ministrul conservator Kyriakos Mitsotakis să-i succeadă actualului preşedinte al republicii, Prokopis Pavlopoulos, al cărui mandat expiră în martie.

„Acesta este un pas pozitiv, care înlătură stereotipurile dominaţiei masculine în centrele de luare a deciziilor”, a comentat, pentru AFP, Maria Stratigaki, profesor de politică socială la Universitatea Panteion din Atena.

Grecia ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte egalitatea bărbaţi-femei

Grecia ocupă ultimul loc în ceea ce priveşte egalitatea bărbaţi-femei, potrivit Indicelui European de Gen (EIGE).

Alegerea lui Ekaterini Sakellaropoulou, truc de comunicare

Cu toate acestea, unii analişti descriu alegerea lui Ekaterini Sakellaropoulou drept un „truc de comunicare” al premierului, criticat pentru poziţiile sale conservatoare în materie de drepturi.

Citește ce magnat român a vrut să renunțe la cetățenie și să emigreze în Grecia

Numele lui Ekaterini Sakellaropoulou a făcut consens în întregul spectru politic grec. Magistratul poate conta miercuri pe voturile a cel puţin 266 de deputaţi din 300, ai partidului conservator la putere Noua Democraţie, ai opoziţiei de stânga Syriza a fostului prim-ministru Alexis Tsipras şi ai mişcării de centru-stânga Kinal. site news

Lasă un răspuns