Grațiela Drăghici, demnitară PSD, de la motostivuitoare, la spital

Grațiela Drăghici, demnitară PSD, de la motostivuitoare, la spital. Grațiela Drăghici, fosta șefă a ANES, care a ajuns cunoscută după ce s-a întrebat într-un interviu de ce o femeie nu poate fi motostivuitor, și-a reluat postul la Spitalul Universitar.

Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce și- a dat demisia din funcția de secretar de stat, după schimbarea Guvernului.

Unul din proiectele cu care s-a lăudat Grațiela Gratiela Draghici a fost cel privind Centrul-pilot pentru situațiile de viol. El a fost creat, în colaborare, de Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați (ANES), Spitalul Universitar și Institutul de Medicină Legală, dar nu a ajutat însă nici o victimă.

.

De la șefia ANES, la Spitalul Universitar

„Biroul de presă al Spitalului Universitar de Urgență vă poate comunica faptul că doamna doctor Drăghici Aurelia Grațiela și-a reluat activitatea în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București după încheierea mandatului de demnitar. Celelalte informații pe care le-ați solicitat nu se pot comunica, întrucât nu fac parte din categoria informațiilor de interes public calificate conform Legii 544/2001”, a fost răspunsul Spitalului Universitar de Urgență din București, pentru ziariștii care au făcut o anchetă pe marginea subiectului.

Spitalul Universitar a refuzat să răspundă pe ce funcție a fost angajată Grațiela Drăghici, la ce secție și care este salariul ei. Potrivit surselor ziariștilor, aceasta este medic primar ginecolog la Ambulatoriu. Și în Registrul Medicilor Aurelia Grațiela Drăghici apare ca medic cu „specialitatea obstetrică-ginecologie, grad primar”.

Un medic primar fără gradație are salariul de bază de 12.500 de lei, potrivit Legii-cadru nr.153 din iunie 2017, iar la plecarea din ANES, Grațiela Drăghici câștiga peste 8.800 de lei, reiese din ultima ei declarație de avere.

Proiect realizat doar în vorbe

Grațiela Drăghici a condus Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) din 2 mai 2017 ( fiind nominalizată în timpul Guvernului PSD Sorin Grindeanu) până în 7 noiembrie. Ea a demisionat, după ce PNL a preluat guvernarea. Grațiela Drăghici este și vicepreședintă a Organizației Femeilor Social-Democrate (OFSD).

Înainte de a fi la conducerea ANES, ea a a lucrat la Spitalul Universitar, din 2014. Anterior, a lucrat și la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, precum și la Ministerul Sănătății, reiese din CV-ului disponibil pe site-ul ANES.

Printre proiectele cu care s-a lăudat în mandatul ei, se numără „VENUS”, care constă în înființarea unui număr de 42 de locuințe protejate pentru victime. Proiectul prevede unele condiții extrem de stricte pentru victime. Un alt proiect al Grațielei Drăghici este Centrul pentru Situații de Viol, inaugurat la spitalul unde a lucrat înainte să fie secretar de stat, Spitalul Universitar.

Centru lansat cu mare zgomot

La centrul lansat cu surle și trâmbițe în noiembrie 2018, nu s-a prezentat nici o victimă a violului, nici anul trecut, nici în ianuarie 2020, potrivit răspunsurilor Spitalului Universitar, scriu ziariștii .

Centrul-Pilot de Criză pentru Situațiile de Viol este de fapt, o abordare integrată a cazurilor de viol și ar trebui să elimine drumurile pe care victima le face între Institutul de Medicină Legală, spital și Poliție. Acest lucru s-ar realiza prin introducerea unui kit de prelevare a probelor, elaborat de Institutul Național de Medicină Legală.

„La prezentarea victimei la camera de gardă și ca urmare a declarării violului, se va activa un nou circuit pe care să îl urmeze victima, diferit de cel actual (spital-poliție-INML). Specialiștii UPU (Unității de Primiri Urgențe) vor anunța grupa operativă specializată în infracțiuni de criminalitate de pe raza Sectorului 5 (Secția 17 de Poliție). În baza consimțământului victimei de depunere a plângerii, specialiștii UPU vor preleva probele biologice pe baza kitului standard, furnizată spitalului de INML, și astfel probele recoltate vor căpăta încărcătură medico-legală. Victima va fi îndrumată și însoțită de polițist către un adăpost de urgență pe raza Sectorului 5, din considerente de proximitate, având în vedere faptul că unitatea medicală este situată pe raza acestui sector, victima va beneficia de găzduire, protecție, consiliere psihologică și juridică, prin activarea reprezentanților DGASPC Sector 5, care desfășoară servicii sociale pentru victimele violenței domestice și violului”, arăta ANES, anul trecut.

INML, tăcere asurzitoare

INML nu a răspuns solicitării ziariștilor de a discuta despre kitul de prelevare a probelor recoltate victimelor.

În ultimul răspuns al Spitalului Universitar, de la începutul lunii februariei 2020, se arăta că nici unei victime a violului nu i s-au recoltat probe cu kitul special, spitalul susținând că nici o victimă „nu s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Universitar de Urgență București”.

În schimb, când ziariștii au relatat, anul trecut, cazul unei victime a violului care a ajuns la Spitalul Universitar și care nu a beneficiat de kitul cu care se lăudau autoritățile statului, Spitalul Universitar a susținut că, de fapt, nu toate victimele beneficiază de acel kit medical.

„Procedura operațională de recoltare de probe biologice în agresiuni sexuale care se aplică pentru Centrul pilot de criză pentru situațiile de viol specifică: pentru pacienții care sunt victime ale agresiunii și care NECESITĂ INTERNARE ÎN SPITAL sau investigații paraclinice și consulturi interdisciplinare mai ample, în cadrul UPU (unitatea de primiri urgențe) se recoltează probe biologice în vederea realizării analizelor specifice la INML, utilizându-se truse special concepute în acest sens”, a susținut Spitalul Universitar.

Noi centre vor fi înființate

Deși implementarea acestui centru pilot nu a presupus costuri suplimentare, ANES urmează să înființeze alte 10 centre regionale pentru victimele violului și opt centre pentru agresori, în cadrul unui proiect din fonduri norvegiene în valoare totală de 2,5 milioane de euro, numit „Sprijin pentru Implementarea Convenției de la Istanbul”. Centrele de criză pentru viol ar urma să coste 95.000 de euro, potrivit ANES.

Citește și: Cod rosu in sanatate. Spitalele private vor cresterea tarifelor

Noua directoare a ANES, Mihaela Andreianu, a declarat, săptămâna trecută, că acest proiect este încă în faza inițială.

„A stagnat în toamnă, l-am reluat odată cu venirea mea în Agenție. La ora aceasta, suntem în momentul în care identificăm zonele unde vor fi amplasate centrele de criză pentru viol și centrele pentru agresori”, a spus Mihaela Andreianu .

Grațiela Drăghici, răspuns prin SMS

Grațiela Drăghici nu a dorit să discute la telefon cu ziariștii, dar, într-un SMS, a declarat că proiectul privind centrul pentru victimele violului „s-a încheiat anul trecut”, deși Spitalul Universitar nu a făcut o asemenea precizare.

Ce a scris în SMS Grațiela Drăghici:

„Salut interesul domniei voastre, manifestat față de proiectele cu fonduri europene, inițiate în mandatul meu.

Vă aduc, însă, la cunoştinţă faptul că mi-am dat demisia din funcție la finalul anului trecut şi la acest moment nu dețin nici o funcție publică.

Prin urmare, fiind vorba de proiecte lăsate în faza de implementare, (cu excepţia proiectului pilot care s-a încheiat anul trecut şi care nu a avut nici un impact financiar, ci a presupus implicarea strict metodologică instituțională din partea ANES ) şi având în vedere că cele două proiecte, cu fonduri europene, au o dinamică instituțională, interinstituţională și tehnică, care vizează etape de implementare, despre care nu mai am cunoştinţă, vă invit respectuos să vă adresați actualei conduceri a ANES şi managerilor de proiect din cadrul instituției, pentru detalii legate de stadiul implementării acestora. Eu sper că acestea să se finalizeze cu succes în sprijinul unei categorii vulnerabile de femei din România, victime ale violenței domestice și violenței sexuale”.

Cele două proiecte la care face referire Grațiela Drăghici sunt VENUS și Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul. site news

Lasă un răspuns