Gimnastica așteaptă lumina verde, ca să meargă înainte, dar trebuie schimbate liniile – experiența antrenorilor de astăzi s-a transformat într-o rutină păguboasă!

Cu mai bine de o lună în urmă, centrele de gimnastică din țară erau închise, toți sportivii fiind nevoiți să meargă acasă – era hotărârea Ministerului Sportului, cât și a Comitetului Olimpic, a Guvernului, dacă vreți, care încerca să-și pună la adăpost toți cetățenii, de teama virului ucigaș. Dar chiar și-așa, au fost unii care au reclamat că se face abuz, că Federația nu trebuie să închidă centrele, că toată munca gimnastelor se pierde. Striga Forminte de la Deva din toți plămânii, ba chiar amenința că el nu pleacă și nu le dă drumul la fete. Încerca să facă la fel ca pe vremea Andreei Răducan, adică să nu respecte zicerile Federației, că doar unu’ e Forminte! (după Mondialele din Germania, soldate cu un adevărat dezastru, adică a doua necalificare consecutivă a echipei feminine la Jocurile Olimpice,  același Forminte tăcea ca peștele…)

Forminte și degetul care pedepsește!

Schimbați liniile, sportivii trebuie respectați!

Putem spune că gimnastica a obosit stând și așteaptă lumina verde, pentru ca să intre pe covor, să urce pe bârnă sau să sară peste căluțul cabrat – îmi spunea cineva din Federație că mai toți sportivii sunt motivați, au un grad mare de optimism și se antrenează acasă, atât cât dotările materiale le permit. Le spun tuturor cu toată sinceritatea, nimic nu mai contează, pentru că la primul verde avem alte așteptări din partea federalilor – trebuie făcută curățenie, trebuie eliminați antrenorii vechi, încercănați, îmbătrâniți și fizic, și psihic, oameni care nu știu că experiența lor este, de-acum, o rutină păguboasă, care nu aduce niciun fel de performanță. Cu palme și ghionturi nu se mai face niciun flic-flac, nici măcar în leagăn nu se mai dă nimeni, agățat de cele două inele suspendate. Sportivii trebuie capacitați, responsabilizați și, mai ales, respectați!

Marian Drăgulescu

După ce se schimbă liniile, ca la hochei, trebuie avut în vedere un plan, o cât de mică strategie pentru viitorul apropiat. Și mă gândesc la crearea loturilor pentru noul ciclu olimpic, care vizează Olimpiada din 2024, de la Paris. În acest an, nu mai sunt competiții majore în gimnastică, putem considera 2020 ca fiind un an pierdut. Noi trebuie să scrutăm viitorul și să ne pregătim loturile, fie de juniori, fie de seniori, cât și colective tehnice competitive, pentru competițiile din 2021. Și încă ceva – Federația Internațională de Gimnastică a anunțat că turneele de calificare la Olimpiadă pot avea loc până pe 29 iunie!

Maria Holbură

Să facem alegeri în 2021, așa ar fi normal!

 Federația noastră avea și ea de trecut peste niște alegeri, care erau programate în martie, 2020. Acestea au fost provocate, să ne-amintim, de gestul de frondă al lui Forminte, care n-a vrut să-și dea demisia, atunci când fosta șefă a Federației, Andreea Răducan, a vrut să facă schimbări majore. Răducan a decis să plece și pentru faptul că n-a avut sprijin din partea celor din jurul ei, fapt care a determinat-o să-și dea demisia.

Carmencita Constantinescu vizează postul de președinte al FRG

Din păcate, pandemia cu virusul ucigaș a stricat planurile, nu numai ale sportului, ci și ale economiei, ale întregii vieți sociale, de pe mapamond. Avem doi candidați validați, care-și doresc fotoliul de la gimnastică, Carmencita Constantinescu și Ioan Suciu, doar că i-aș sfătui pe amândoi să pledeze pentru ca alegerile să aibă loc în 2021, când s-ar împlini sorocul de patru ani – ce folos ar fi să se aleagă în august sau septembrie, pentru ca peste câteva luni să aibă loc plebiscitul la termen? Ce-ar putea să facă un președinte în acest răgaz scurt? Cred că ar fi doar pierdere de timp – când să iei în primire, când să-ți faci o echipă, când să faci un program – și dacă le-ai făcut, gata mandatul, te pregătești pentru alte alegeri. Aici și gimnastica are de pierdut, trebuie să existe o continuitate, iar eu cred că interimatul Mariei Fumea a făcut față problemelor ivite la Federație, cel puțin celor administrative. Este o părere personală, la care cei doi candidați, ba chiar și întreaga Federație, pot subscrie sau nu.

Fostul gimnast Ioan Suciu vrea și el în fotoliu…

Candidații au păreri!

Și pentru că tot a venit vorba de cei doi candidați, trebuie să spun că i-am chestionat la telefon, în legătură cu viitorul gimnasticii, iar aceștia mi-au dat următoarele răspunsuri:

  • Carmencita Constantinescu: ”Va fi altfel în toate domeniile, din pricina acestui COVID-19. În privința gimnasticii, sigur că îmi mențin candidatura, însă va trebui s-o iau de la capăt, să fac o scurtă evaluare și să schimb mai multe în Programul meu. Vă spun mai multe când vom reîncepe activitatea”…
  • Ioan Suciu: ”Această pandemie a provocat sportului o întorsătură fără precedent. Gimnastica a stat, iar pentru sportivi înseamnă că au dat înapoi și trebuie s-o iei cu greu de la capăt. Îmi doresc, în continuare, să devin președintele Federației, am pornit pe acest drum și merg până la capăt. Așa cum am mai spus, vreau ca gimnastica românească să reintre în normalitate”.

Lasă un răspuns