Gimnastica a ajuns pe mâna Mariei Fumea – nu ne așteptăm la ceva bun!

După actul de demnitate al Andreei Răducan, de a-și da demisia din funcția de președinte al gimnasticii artistice românești, Comitetul Executiv al Federației a venit cu un comunicat, care sună cam așa (scuzați exprimarea și greșelile gramaticale, asta este limba de lemn a Federației…):

”Comitetul Executiv al Federației Române de Gimnastică din data de 13 decembrie 2019, a luat act de decizia Președintelui Andreea Răducan, de a demisiona din aceasta funcție. Andreea Răducan își anunțase public decizia în cadrul unei conferințe de presă, la începutul lunii, pe 5 decembrie. În baza prevederilor statutare, Comitetul Executiv a aprobat desemnarea Mariei Fumea, actualul Vicepreședinte, pentru preluarea atribuțiilor de Președinte până la următoarea Adunare Generală”.

Andreea Răducan spune la revedere gimnasticii care a făcut-o campioană!

Marcela Fumea trebuie să știe că există o mare diferență între artistică și aerobică…

Să fiu sincer, nu mă aștept la nimic bun din partea doamnei Fumea, adică la nicio schimbare spectaculoasă, la nicio punere în aplicare a vreunei strategii care să revigoreze gimnastica noastră. Și am și motive bine întemeiate, ca să nu sper la nimic – mai întâi de toate, Fumea este în Federație de zeci de ani, a lucrat mai mult pe parte de gimnastică aerobică, un domeniu virgin în care Fumea s-a lansat încă din 1995 și a avut și succese. Sigur, este o mare diferență între artistică și aerobică, dar Fumea a fost păstrată mereu, în structurile de conducere, pentru că n-a fost o rebelă, nu s-a certat cu nimeni și a mers în direcția dorită de șefi. Da, ea a fost martoră la îngroparea gimnasticii românești, la contraperformanțele din ultimii 10-15 ani, nu numai ale sportivilor, ci și ale antrenorilor, că ei sunt principalii vinovați pentru toate aceste umilințe și ”recorduri” negative.

N-am auzit-o pe doamna Fumea dând vreo explicație, pentru toate aceste neîmpliniri, din scaunul de membră a Comitetului Executiv. A fost alături de fostul președinte al Federației, Adrian Stoica, la toate deciziile sale aberante, la toate demiterile, la toate destructurările de loturi, dându-le gir, prin semnătura sa din Registrul de ședințe.

Cei care au îngropat gimnastica, să plece!

Cu doi ani în urmă, mai precis în luna noiembrie, a anului 2017, am avut o întâlnire cu vicepreședinta Federației, Marcela Fumea, derulată la Sala de Gimnastică a Complexului Lia Manoliu, în condițiile în care președinta recent aleasă, Andreea Răducan, devenise mama și nu se întorsese, încă, pe fotoliul de șefă. Și-i spuneam atunci, doamnei Fumea, că, după părerea mea, toți cei care au îngropat acest sport, în ultimii 10 ani, trebuie să plece și să lase pe alții să facă strategii de dezvoltare – mă refer, în primul rând, la fostul președinte Adrian Stoica, la antrenoarea federală Anca Grigoraș și la fostul secretar general Mircea Apolzan; apoi la cei doi corifei Octavian Bellu și Mariana Bitang, care n-au tratat cu seriozitate și cu răspundere deplină lotul feminin de la Izvorani; în fine, cred că foștii antrenori de la lotul feminin, Adela Popa, Lucian Sandu și Ioan Coroiu, ar trebui scoși din viața sportivă, pentru că și-au bătut joc de gimnaste, prin rele tratamente, prin umilințe, prin hărțuiri psihice, făcându-le, pe multe, să renunțe și să plece chiar din țară, iar altora le-a provocat accidentări grave, vezi cazul Ștefania Orzu.

În situația disperată în care se află gimnastica, și cea feminină, și cea masculină, trebuie spus adevărul, oricare ar fi el – dacă, în continuare, Stoica și Grigoraș sunt în fruntea mesei, atunci când se va vorbi de o strategie de viitor, atunci drumul va fi același, adică plin de greșeli și neîmpliniri. Și sunt convins că nici noilor aleși nu prea le convine ca Stoica le sufle în ceafă, mai ales că fostul președinte crede că este iubit în continuare și dorit pe acel scaun. Este nevoie de măsuri radicale, în comisiile tehnice feminine și masculine, să plece toți care s-au dovedit looseri în formă continuată și incapabili să redreseze corabia gimnasticii.

Stoica, Apolza, Grigoraș – gaura neagră a gimnasticii!

Din păcate, am avut dreptate – din 2017 și până acum nu s-a schimbat mai nimic, au dispărut Bellu și Bitang, dar a venit Forminte în locul lor, un nepriceput în toată regula, care a făcut pregătiri doar cu gimnastele lui privilegiate. N-am mai avut un caz Orzu, este adevărat, dar am avut o premieră mondială în medicina românească – entorsa Ioanei Crișan a fost reparată în ceva mai mult de 12 luni, timp în care gimnasta s-a antrenat cu dureri mari, care au împiedicat-o să facă și acumulări, desigur!

Sunt și acum în funcții Stoica, Apolzan și Grigoraș, un fel de triunghi al Bermudelor, indestructibil și periculos, oameni care au construit gaura neagră în gimnastică și se opun progresului și deciziilor radicale (absentăm pentru a doua oară la rând de la Jocurile Olimpice!).

Nicolae Forminte a refuzat să-și dea demisia, după dezastrul de la Mondiale

Marcela Fumea a trădat!

Și revenim la Maria Fumea, vicepreședinta care îmi spunea, în 2017, următoarele: ”Vreau să ajut și gimnastica artistică, din postura în care sunt, să fiu parte la reconstrucția ei, alături de Andreea Răducan, cât și de colegii din Federație. Vreau să spun din capul locului că trebuie să restabilim disciplina la loturi, atât printre sportivi, cât și printre antrenori. Trebuie redescoperit spiritul de muncă și de luptă, chiar și de sacrificiu, dacă vreți, parcă uitate în ultimii ani”. După doi ani, rezultatele sunt nule: la loturi nu este disciplină, pentru că antrenorii au pregătit pe cine au vrut și cât au vrut, nimeni nu i-a controlat, nimeni nu le-a verificat progresele; disciplină nu este nici printre tehnicieni, pentru că și Forminte, și Urzică, se pare, au refuzat să-și dea demisia, după dezastrul de la Mondialele de la Stuttgart; iar spiritul de muncă și de luptă, chiar de sacrificiu, nu se vede deloc – n-a existat nicio coeziune, niciun vestiar unit, nicio dorință de luptă, pentru că tehnicienii de la loturi sunt nepricepuți să creeze astfel de momente benefice.

Ba aș adăuga că însăși Maria Fumea a făcut front comun cu revoluționarii care n-au mai vrut-o pe Andreea Răducan, și mă refer la antrenorii federali și la mulți membri din Comitetul Executiv. Cu toții s-au speriat că fosta președintă dorește să reseteze toată activitatea Federației – să impună demisii printre tehnicieni, să schimbe programele de pregătire, să controleze și să facă concursuri periodice de verificare și, mai ales, să aducă antrenori care activează în străinătate și au altă valoare și percepție despre muncă.

Și ei au săpat la groapa gimnasticii românești… și o fac în continuare

Așadar, și doamna Fumea este din același aluat ca Stoica, Apolzan și Grigoraș,  oameni care se cred unici și indispensabili. Fumea a declarat că vrea să facă reconstrucție alături de Andreea Răducan, dar a rămas să execute doar comenzile celor care conduc din umbra. Un gest de trădare, care va fi taxat de istoria gimnasticii românești și care o va așeza la polul negativ al Marii Cărți!      

Lasă un răspuns