Ghiță Ciobanul acuză manevre politice în comerțul cu oi. Îndură – 30 de grade C și vinde o oaie cu 100 de lei

Ghiță Ciobanul este dezamăgit de comerțul cu oi. Ciobanul duce o viață modestă, deși păstorește 15000 de oi în vestul României.

Gheorghe Dănulețiu, cunoscut și drept Ghiță Ciobanul, are peste 500.000 de admiratori pe Facebook de când a figurat într-o campanie publicitară devenită virală, însă el duce viața modestă a păstorilor tradiționali.

Având grijă de 1.500 de oi în vestul României, viața lui Dănulețiu se schimbă odată cu anotimpurile. Primăvara, când se nasc mieii, abia apucă patru ore de somn pe noapte, în timp ce iarna își duce oile într-o călătorie de trei-patru săptămâni de la munte la șes.

Ciobanul îndură temperaturi de – 30 de grade Celsius

Chiar și când temperatura scade sub -30 de grade Celsius, Dănulețiu doarme lângă animalele lui, înfășurat în blana sa de oaie sub cerul înstelat și pregătit să-și apere turma în caz că atacă lupii.

„Am moștenit-o [meseria] de la tatăl meu – care avea câteva sute de oi – dar o și iubesc, iubesc animalele”, spune Dănulețiu.

Însă, ca toți păstorii români cu turme mici și medii, Dănulețiu are de furcă pe o piață dominată de câțiva exportatori de animale în viu, de marii crescători și de hipermarketuri.

Ghiță Ciobanul, nemulțumit de comerțul cu oi

„Comerțul cu oi a devenit o bătaie de joc”, spune el. „Vindem o oaie cu 100 de RON (aproximativ 18 lire sterline). Nu-mi permit să plătesc salarii bune și nici nu mai găsesc muncitori – tinerii văd că totul o ia la vale. Am senzația că treaba asta e politică, că încearcă să distrugă sectorul.”

Vezi și Bătrân, stâlcit în bătaie de trei ciobani agresivi!

Ca mai toți crescătorii de oi și capre din România, Dănulețiu nu are nici o altă opțiune în afară de a-și vinde animalele la centre private de colectare pentru sume atât de mici precum 18 lire per cap, scrie G4media.

Firmele de export vând aceleași animale la prețuri de 10 ori mai mari în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, deși „prețurile animalelor fluctuează ca prețurile de la bursă”, conform unui afacerist libanez de la unul dintre cei mai mari exportatori agricoli din România. site news

Lasă un răspuns