Ghiduri medicale expirate, medicii nu știu ieșirile la un incendiu în sala de operații

Peste 200 de ghiduri medicale sunt expirate. Este realitatea care iese la iveală după ce o pacientă a luat foc pe masa de operație, la Spitalul Floreasca. Orice aparatură nouă presupune protocoale noi, orice descoperire sau inovație impune actualizarea regulilor. Toate trebuie să se regăsească în ghidul clinic. În România, cele mai multe astfel de ghiduri sunt neactualizate. Unele, de zece de ani. Autoritățile știu, dar nu au făcut nimic până acum nimic.

Ghidurile clinice sunt recomandări esențiale de bună practică. Sunt adevărate biblii pentru medici și trebuie să cuprindă toate noutățile științifice internaționale, toate noile direcții medicale. Sunt documente de bază din care, mai apoi, în funcție de specializări, spitalele extrag documentație specifică și fac protocoale proprii.

Sute de ghiduri expirate în domenii precum cardiologie, anestezie, terapie intesivă

În România, aproape 230 de astfel de ghiduri sunt neactualizate. Asta poate vicia actul medical pentru 22 de specialități. Cele mai multe ghiduri depășite sunt în dermatovenerologie, obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie, anstezie și terapie intensivă. Potrivit legii sănătății, personalul medical este obligat să le respecte.

Vezi aici imagini din timpul operației de la Flreasca, unde o pacientă a ars și a murit.

„Avem nevoie de o siguranță când facem acest act medical, pentru că este un act cu o responsabilitate foarte, foarte mare, totdeauna ai viața omului în mâinile tale și tocmai că vorbim de obsterică-ginecologie e viața mămicii și viața copilului, deci e foarte bine să fie niște ghiduri foarte clare. E bine să se actualizeze din când în când și să se adapteze la ce noutăți mai sunt”, spune Chadi Muheidli, medic ginecolog.

Ministerul Sănătății nu a mai făcut actualizări din 2010

Sistemul de sănătate românesc funcționează de foarte mulți ani cu ghiduri neactualizate sau chiar expirate. Acum mai bine de un an, Autoritatea Națională pentru Management a Calității în Sănătate a sesizat Ministerul Sănătății.

Ghidurile medicale trebuie actualizate de cele peste 60 de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății. Ele au fost publicate în Monitorul Oficial în 2010 și de atunci au rămas așa. Reprezentanții ministerului spun că abia acum se lucrează la actualizarea lor, după un an de la prima sesizare.

Vezi ce om de bază de pe vreme PSD a rămas mâna dreaptă a noului ministru al Sănătății.

„Ghidurile naționale la noi au o vechime de zece ani. Adică nu mai sunt de mult valabile, dar ele sunt publicate în MO și constituie act normativ”, spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS. Practic în spitalele din România, personalul medical se ghidează după reguli care, în timp, au fost schimbate cu totul.

„Sunt depășite și constituie risc pentru pacienți și pentru profesioniști. În cazul unor acuze de malpraxis, o instanță se va raporta la un document publicat în MO, or el nu mai e valabil. În funcție de evoluția la nivel internaționa, dacă apar ghiduri care arată că o procedură se mai face sau nu, corpul profesional trebuie să se sesizeze”, spune Vasile Cepoi, președintele ANMCS. (site news)

Lasă un răspuns