Gala Oscar 2020, cine sunt favoriții și de unde ar putea veni marile surprize

Sezonul premiilor cinematografice de la Hollywood îşi atinge apogeul duminică seară odată cu gala Oscar. Ediția din acest an este caracterizată de un suspans mai mare ca niciodată în privinţa câştigătorului la categoria principală – „cel mai bun film”. Oscarurile vin după un sezon marcat de candidaţi mai puţin cunoscuţi. În plus, plutește și o nouă angoasă legată de lipsa diversităţii. Există însă şi un competitor sud-coreean ce nu deţine statutul de favorit, dar care ar putea să obţină o victorie răsunătoare în faţa unora dintre cele mai mari nume din industria de divertisment americană, informează Reuters.

„Joker”, concurat puternic de „1917”, dar un film sud-coreean poate fi șocul de Oscar

„Joker”, inspirat din benzile desenate, se îndreaptă spre această gală conducând plutonul lungmetrajelor cu cele mai multe nominalizări – 11.
Însă un alt lungmetraj captivant despre Primul Război Mondial, „1917”, pare să fi devenit marele favorit la categoria „cel mai bun film”. Asta după ce a câştigat o serie de premii de mare prestigiu în ultimele cinci săptămâni.

Citește și despre românul care a impresionat iar întreaga lume cu lupta sa supraomenească de la Maratonul Polar.

Cu toate acestea, o victorie a filmului „1917” la categoria regină a Oscarurilor este departe de a fi o certitudine. Satira socială sud-coreeană „Parasite” şi drama sentimentală apreciată de public „One Upon a Time… in Hollywood”, de Quentin Tarantino, sunt la rândul lor candidaţi cu şanse reale. Va fi o bătălie captivantă pentru cine să obţină simpatia celor 8.000 de membri cu drept de vot ai Academiei de film americane, organizatoarea galelor Oscar.

„În acest moment, se pare că 1917 va pierde”, a declarat Alison Willmore, critic de film care scrie pentru site-ul Vulture. „Văd o lume în care Parasite ar putea fi candidatul surpriză. E un film atât de iubit. Dar, dacă trecem peste asta, există probabil o şansă pentru Once Upon a Time… in Hollywood’”, a adăugat ea.

„Parasite” – posibilul fenomen al anului, „The Irishman” – decepție majoră

Filmul „Parasite”, turnat în limba coreeană, pare să fie un învingător cert la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”. Este o comedie neagră despre clivajul dintre bogaţii şi săracii din Seul. Pelicula ar face istorie dacă ar câştiga duminică seară şi premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Saga despre mafioţi „The Irishman”, de Martin Scorsese, pare să îşi fi pierdut suflul. Asta în pofida laudelor primite la începutul sezonului şi a unei distribuţii de excepţie, din care fac parte Robert De Niro, Al Pacino şi Joe Pesci. Totuşi, acest film nu a câştigat niciun trofeu major pentru interpretare şi regie în acest sezon. Iar acest fapt temperează considerabil speranţele platformei Netflix de a câştiga primul său Oscar la categoria „cel mai bun film”.

Învingătorul la categoria „cel mai bun regizor”, o controversată afacere exclusiv masculină, este de asemenea greu de ghicit, potrivit specialiştilor. Toţi nominalizaţii din acest an sunt cineaşti de prim rang: Sam Mendes („1917”), Martin Scorsese („The Irishman”), Todd Phillips („Joker”), Quentin Tarantino („Once Upon a Time… in Hollywood”) şi Bong Joon Ho („Parasite”).

Owen Gleiberman, directorul departamentului de critici de film din redacţia revistei Variety, este de părere că AMPAS ar putea să îl premieze pe oricare dintre cei cinci regizori. „Simt totuşi că ar putea fi anul lui Tarantino, pentru că el a spus deja că va face doar 10 filme, iar acesta este cel de-al nouălea”, a adăugat el.

Brad Pitt vs Joaquin Phoenix, marele duel cu un favorit cert pentru un Oscar masculin

Unele curse din competiţia pentru Oscaruri par să fie deja câştigate. Brad Pitt nu a câştigat niciodată un Oscar pentru interpretare. Însă în acest an a încântat spectatorii cu rolul său secundar – un cascador cu o atitudine foarte relaxată – din filmul „Once Upon a Time… in Hollywood”.

„La fel ca Clark Gable, el (Brad Pitt, n.r.) are un fel de aură, o atitudine zen ce pare lipsită de efort, plus un aer macho”, afirmă Owen Gleiberman.

Joaquin Phoenix a dominat sezonul premiilor din acest an la categoria „cel mai bun actor în rol principal” graţie interpretării sale înfricoşătoare a unui bărbat singuratic cu probleme psihice în filmul „Joker”.

Renee Zellweger vs Cynthia Erivo, în luptă pentru Oscarul feminin

Renee Zellweger pare să îşi fi asigurat la rândul ei Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal datorită evoluţiei sale din „Judy”, un film biografic în care o interpretează pe legendara Judy Garland.

„Ea joacă o legendă îndrăgită a Hollywoodului”, afirmă Scott Feinberg, specialist în premii cinematografice în redacţia publicaţiei The Hollywood Reporter.

Citește și despre uriașul scandal de la Victoria’s Secret, cu 100 de manechine și un director de 71 de ani.

Dacă Renee Zellweger va câştiga, ea o va învinge pe protagonista filmului „Harriet”, Cynthia Erivo. Aceasta este singura persoană de culoare nominalizată în categoriile de interpretare, fapt care a readus în atenţia publicului celebrul hashtag #OscarsSoWhite (#OscaruriAtâtDeAlbe). Asta în pofida celor patru ani de eforturi depuse de AMPAS pentru a creşte diversitatea membrilor săi cu drept de vot.

La capitolul muzică, surpriza Billie Eilish va avea un moment special

În contextul unei gale care se va desfăşura pentru al doilea an consecutiv fără un prezentator principal, organizatorii Oscarurilor 2020 au oferit presei foarte puţine informaţii despre ceremonie. Excepţie au făcut anunţurile despre momentele muzicale ale show-ului, asigurate în direct de artiştii nominalizaţi la categoria „cel mai bun cântec original”: Elton John, Idina Menzel, Randy Newman, Chrissie Metz şi Erivo.

Adolescenta Billie Eilish, recompensată în acest an cu cinci premii Grammy, va urca şi ea pe scenă pentru o prestaţie specială. Ea ar putea să interpreteze în premieră mondială tema muzicală a viitorului film din franciza „James Bond”, intitulat „No Time to Die”.

Cea de-a 92-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc duminică noapte la Dolby Theatre din Los Angeles şi va fi difuzată în direct de postul de televiziune american ABC. site news

Lasă un răspuns