(Foto) Stare de Urgență, Defrișări Masive! Ministrul Mediului REFUZĂ să interzică TĂIEREA pădurilor

În plină pandemie, pe rețelele de socializare apar în fiecare zi imagini cu camioane întregi de lemne. În timp ce românii stau izolați, au loc defrișări masive în toate pădurile.

Defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant, atrag atenția activiștii de mediu. Ei susțin că firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. La RFI, președintele Agent Green, Gabriel Păun, afirmă că, așa cum arată datele oficiale, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat. El explică și care este legătura directă dintre tăierile legale și cele ilegale.

Defrișări masive, ministru care ridică din umeri

Concomitent, grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, cerându-le să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă. Conform documentului, în ultimele zile parlamentarii USR „au fost asaltaţi” cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României.

Aceştia cer să nu li se permită hoţilor de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, „mai mult ca niciodată”, este „nevoie de plămânii verzi” ai acestei ţări. „Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare” , se arată în scrisoarea deschisă.

La rândul său, președintele Agent Green, Gabriel Păun, explică, într-un interviu acordat RFI, care este cea mai folosită metodă de prăduire a pădurilor de către companiile exploatatoare. El atrage atenția că, în primul rând, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat.

Aceste transporturi legale sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta, pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn.

REFUZĂ să interzică TĂIEREA pădurilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, ministrul Costel Alexe a avut consultări cu specialiștii din cadrul ministerului, precum și cu mai mulți operatori economici, organizații și asociații, pentru a se analiza varianta stopării tăierilor legale din păduri, pe durata stării de urgență, solicitată de o parte din societatea civilă.

După analizarea situației, s-a constatat că „măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie”. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a spus Costel Alexe. site news

Image source: 
Mediafax Foto

Lasă un răspuns