(FOTO) Poluarea în București, valori record ce afectează populația! Un medic renumit, semnal de alarmă

Anul 2020 debutează cu date îngrijorătoare despre poluarea din București. În zilele cu depășiri mari ale noxelor în trafic, a crescut semnificativ spitalizarea copiilor cu sensibilitate respiratorie, atrage atenția medicul Mihai Craiu.

„In septembrie 2010 prezentam la Congresul ERS de la Barcelona (European Respiratory Society) aceasta lucrare privind efectul poluării asupra bolilor respiratorii la copil.

Am evaluat 130 de copii pe durata a 2 luni de iarna (noiembrie – decembrie 2009) si am constatat ca doar in 10 zile din cele 61 s-au observat depăsiri ale NO2 sau ale altor oxizi de azot (asociați mai ales poluării din trafic). Exact in aceste zile s-a observat o creștere semnificativă statistic a spitalizărilor copiilor cu sensibilitate respiratorie (cei cu wheezing recurent).

Tot in acest studiu s-a observat o corelație intre depășirile PM10 si spitalizarile prin exacerbare severă”, a scris Mihai Craiu pe Facebook.

După aproape 10 ani de la acest studiu, pediatrul Mihai Craiu arată că situația s-a înrăutățit, iar în această iarnă numărul de cazuri grave spitalizate s-a dublat pe fondul creșterii poluării.

„Atunci am fost incurajat de un medic din Japonia… Care zicea ca suntem in zona acceptabilă a poluării. Credeam că glumește, uitându-mă la cifre. Nu credeam ca se poate mai rău…

Acum după 10 ani ii dau dreptate. Se poate.

Vreți să vă spun că in iarna aceasta au fost de cel putin 2 ori mai multe cazuri grave spitalizate, din motive similare? Tocmai ne pregatim cu o noua lucrare pentru ERS 2020″, a specificat medicul.

Valori record pentru București

Aplicația Airly a înregistrat valori record pentru București, sâmbătă 4 ianuarie, când a atins o valoare record pentru indicele PM 2.5 de 167 la stația Barbu Văcărescu și 163 stația Șoseaua București – Târgoviște. site news

Lasă un răspuns