(FOTO) Nu este o glumă! Un gândac a lăsat Autostrada Sibiu-Piteşti fără finanţare europeană

Un gândac aflat pe lista speciilor amenințate i-a dat mari bătăi de cap Comisiei Europene, care a suspendat finanţarea Autostrăzii Sibiu-Piteşti, cerând României să vină cu explicaţii şi soluţii până la 23 februarie 2020.

În cazul în care explicaţiile nu sunt clare, CE notează că poate refuza finanţarea.

Gândacul care a creat probleme se numeşte „Morimus funereus” sau gândacul croitor de stejar şi fag, și trăieşte nu numai în România, ci şi în Macedonia, Belgia, Croaţia, Slovenia, Cehia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Slovacia, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina.  

Gândacul se află din 2006 pe lista speciilor ameninţate.

Notificarea a fost publicată, duminică, de fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, în urma unui schimb dur de replici cu actualul ministru de resort, Lucian Bode.  

Răzvan Cuc – Lucian Bode, schimb dur de replici

Sâmbătă, Cuc declarase că finanţarea pentru autostrada Sibiu-Piteşti este suspendată de către Comisia Europeană din cauza unor probleme de mediu, deşi Guvernul PSD a obţinut încă din 2018 acel Acord, iar Guvernul actual refuză să spună ceva despre subiect.  

În replică, actualul ministru al Transporturilor, Lucian Bode, afirmă că proiectul nu este blocat, iar Comisia a solicitat o serie de clarificări privind impactul autostrăzii asupra mediului. 

Pentru a fi suspendată finanţarea acestui proiect major de infrastructură, acesta ar fi trebuit să fie aprobat de către CE, lucru care nu s-a întâmplat până acum, a afirmat Lucian Bode. site news

Lasă un răspuns