(FOTO) Masca de protecție ar putea deveni obligatorie în România! Vela habar NU are să o poarte CORECT

Pe fondul pandemiei de COVID-19, președintele Iohannis va anunța, la data de 14 aprilie, că prelungește Starea de Urgență pentru 30 de zile. Printre noile restricții, oficialii se gândesc să impună purtarea măștii în zonele publice, fie că e vorba despre piețe, străzi sau mijloace de transport în comun. Între timp, Vela habar nu are să o țină corect pe față!

Vela, filmat în timp ce poartă incorect masca de protecție

Însă, autoritățile însele nu respectă regulile, nici măcar când au fost formulate ca recomandări. Ministrul de interne Marcel Vela a fost, la data de 13 aprilie, în vizită la Nădlac. În punctul de trecere a frontierei, demnitarul a discutat cu multă lume și a purtat masca fără ca aceasta să-i acopere nici gura și nici nasul, adică fără nicio eficiență.

Purtarea măștii a fost unul dintre punctele de dezbatere încă de la începutul pandemiei, în mai toate țările afectate. Inițial, autoritățile au fost reticente în a încuraja purtarea ei de către oamenii asimptomatici.

Cercetările au dovedit că purtarea măștii previne infectarea, în condițiile în care cele mai multe îmbolnăviri sunt generate tocmai de cei asimptomatici, care poartă virusul fără să știe.

Dincolo de realitate obiectivă că măștile nu sunt disponibile, autoritățile se tem și să nu încurajeze specula.

Aduse cu prețuri între 1,2 și 1,5 lei în țară (aici sunt incluse și transportul și taxele vamale), măștile costă 4-5 lei în magazine și până și spitalele le iau la 2,6 lei, un preț dublu față de cel cu care intră în România. Mai multe afaceri cu măști au atras deja atenția presei și au iritat publicul.

Dat afară din SRI, afacere bănoasă cu măști

Este cazul fostului comandor Alexandru Sas care a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China și au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale.

Duminică, 5 aprilie, în curtea Unifarm din strada Ștefan Sănătescu nr. 48, de lângă spitalul Elias, a intrat o mașină mare, cu numărul B 117 RDE, care a adus 8 tone de măști de protecție din China.

Cele 2,2 milioane sunt măști verzi, simple, cu trei pliuri. Sunt testate la standardul PPF1, adică materialul lor formează un filtru, iar oamenii le cunosc sub numele generic de măști chirurgicale, ”pe care le vezi în filme la medici”. site news

Lasă un răspuns