(FOTO) Dezinfectant pentru mâini, după rețeta OMS, produs în România. Este mai tare ca palinca

Un britanic de 68 de ani, stabilit în Saschiz, o localitate cu 2.000 de locuitori din Colinele Transilvaniei, a început să producă în gospodărie dezinfectant pentru mâini, când a aflat că, la farmacia din sat, stocurile sunt epuizate.

Bărbatul se ocupă cu distilarea alcoolului, iar soția sa amestecă ingredientele cu grijă, după rețeta făcută publică chiar de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dezinfectant pentru mâini, după rețeta OMS

Tot dezinfectantul pe care îl obține în curtea să îl donează apoi comunității, celor aflați în izolare și, mai ales, cadrelor medicale care îi supraveghează.

Jim Turnbull s-a născut în Scoția, și-a construit în Regatul Unit o carieră în dezvoltare rurală pe plan internațional și a început să vină în România încă din 2002.

„Am înființat o companie în Regatul Unit în 2009 pentru a atrage investiții de impact pentru întreprinderea socială pe care am fondat-o apoi în Saschiz, în 2010”, povestește britanicul pentru Ziare.com.

Întreprinderea sa poartă numele Transylvania Food Company, iar în online este cunoscută drept Pivnița Bunicii, și produce gemuri, siropuri, dar și miere polifloră.

„Unul dintre principalele noastre contracte este cu un producător de băuturi din Regatul Unit, căruia îi trimitem sirop de soc, pe care îl folosesc ca ingredient în producție. Întreprinderea noastră socială are ca scop nu doar câștigul financiar, ci și un impact pozitiv atât pentru societate, cât și pentru mediu, având în minte obiective pe termen lung, precum cele de sustenabilitate”, explică britanicul.

Anul trecut, însă, și-a optimizat mica întreprindere și pentru producția de gin din flori de soc.

„Fiind o companie în domeniul alimentar, depunem eforturi foarte mari pentru o conduită exemplară privind spălarea mâinilor. Această grijă a sporit în ultimele săptămâni, folosind apă caldă și săpun.

Ideea unui dezinfectant ne-a venit în urmă cu o săptămână, când au început să apară știrile privind penuria de dezinfectanți din alte țări și a coincis cu momentul în care am găsit rețeta pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății”, spune Jim Turnbull.

Are 93% alc/vol., mai tare ca palinca

Astfel, un produs secundar folosit la fabricarea ginului este distilat din nou, rezultatul fiind un dezinfectant de 93% alc/vol.

„Dezinfectantul trebuie să fie cu mult peste 70% pentru a fi eficient, așa că palinca obișnuită nu e suficient de puternică”, spune britanicul din Saschiz.

„Suntem o companie alimentară, așa că nu avem licență să vindem dezinfectanți, însă oamenii din comunitatea noastră au nevoie de acest produs, iar de aici decizia de a distribui gratuit dezinfectantul a venit foarte ușor. Vineri, am distribuit 80 de sticle de dezinfectant de 300 de ml”, completează Jim. site news

Lasă un răspuns