(FOTO) Autostrada Sibiu-Pitești, gata la Paștele Cailor. Document bombă, ce dă în gât nepăsarea autorităților

Autostrada Sibiu-Pitești, gata la Paștele Cailor. Autoritățile române bat pasul pe loc, aruncând vina unii pe alții. Costul proiectului de finanţare a autostrăzii Sibiu-Piteşti ar putea fi suportat în întregime de autorităţile din România.

În „Raportul privind impactul asupra mediului”, generat pentru construcţia autostrăzii şi trimis de Bucureşti către Bruxelles,  „obiectivele de conservare a mediului „sunt „foarte vagi“, susţin repre­zentanţii Comisiei Europene.

Gândac pe cale de dispariție, piedici pentru autostrada Sibiu-Pitești

Legislativul de la Bruxelles are o listă de observaţii asupra cererii de finanţare a autostrăzii, trimisă de Ministerul Fondurilor Europene Directoratului General Regional şi Urban al Comisiei, între care aceea că autostrada are un impact semnificativ asupra speciei „Morimus Funereus“, un gândac cunoscut drept Gândacul Croitor şi care trăieşte pe drumul autostrăzii.

Comisia aşteaptă un răspuns la observaţiile ei, dar acest schimb de documente are o consecinţă clară: amână acordarea de fonduri din partea Comisiei, ceea ce înseamnă, automat, amânarea începerii lucrărilor la autostradă.

România are două luni la dispoziţie să răspundă Comisiei, altminteri, finanţarea ar putea fi refuzată.

În schimb, reprezentanţii ANPM, care au întocmit documentul de mediu, susţin că nu ei sunt responsabili pentru „neclarităţile“ acuzate de Comisie, ci Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, „pentru că ei răspund de „aceste obiective“.

Vezi și Autostrada Comarnic – Braşov, construită în şase ani, promit liberalii

Totuşi, pe documentul trimis Comisiei apar semnăturile şefilor ANPM, în frunte cu şeful instituţiei, Viorel Toma. Ei nu au putut explica cum alţii sunt de vină, de vreme ce documentul în cauză a fost asumat de ei, în calitate de „autoritate competentă“.

Autostrada Sibiu – Piteşti, construită doar pe hârtie

„Obser­vaţiile formulate de Comisia Euro­peană sunt în curs de a fi clarificate punctual de către autorităţile na­ţionale, cu implicarea tururor institu­ţiilor relevante“, a declarat Ministerul Fondurilor Europene, care a trimis cererea de finanţare, însoţită de documentele de mediu.

România încearcă să obţină de la UE o finanţare  de 85% a autostrăzii, proiect vital pentru România. Însă, costul ei şi problemele de mediu au tot întârziat începerea lucrărilor pe autostrada Sibiu – Piteşti.

În scrisoarea Comisiei Europene pri­vind problemele de mediu este consemnat un gândac pe care autorităţile de mediu din România nu l-au observat la timp, deşi asta era datoria lor, şi care întârzie finanţarea pentru cea mai importantă autostradă din România. site news

Lasă un răspuns