Foștii campioni ai României să stea deoparte, că sunt mulți printre ei care au distrus sportul românesc!

Mai multe nume grele ale sportului românesc, campioni din sporturi diferite, au fost chemate la o discuție despre sport și starea lui, de către senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir. Acțiunea n-a atras atenția, și o să explicăm și de ce, în ciuda faptului că la întâlnire au participat Nadia Comîneci, Simona Halep, Gabriela Szabo, Camelia Potec, Ilie Năstase, Alina Dumitru, Cristian Gațu (ordinea este aleatorie). Fostele vedete ale arenelor au făcut un nou apel către Guvern, pentru finanțarea mai consistentă a sportului și pentru completarea infrastructurii, care să corespundă nevoilor performerilor noștri.

Și în 2016 a fost o scrisoare…

Să ne-aducem aminte, cu trei ani și ceva în urmă, cam prin toamna lui 2016, fix 60 de foste glorii ale sportului semnau o scrisoare, pe care o trimiteau la cele mai importante instituții ale statului – Parlament, Președinție și Guvern. Ei doreau să atragă atenția despre starea jalnică a sportului românesc, despre contraperformanțele de la Olimpiada de la Rio, propunând și câteva măsuri pentru redresare. Dintre ideile desprinse din acea scrisoare, una mi s-a părut cea mai importantă: ”A trecut mai bine de o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio și se păstrează o tăcere suspectă, atât în privinţa rezultatelor modeste, cât şi a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilităţii lipseşte, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de dopaj, care au subţiat delegaţia sportivă deplasată la J.O. și, implicit, rezultatele de acolo”, se spunea, printre altele, în scrisoare. Adevăruri dure, însă glorioșii n-au mers mai departe și n-au dat și răspunsurile, la ceea ce ei au pus pe tapet – nu cred că cele trei instituții, cărora ei s-au adresat, ar fi știut să facă anchetele necesare.

A plătit cineva pentru dopaj sau pentru necalificare?

Și inițiativa de atunci, semnată, printre alții, de Nadia, Gațu, Țiriac sau Năstase, a rămas fără urmări până astăzi. Cei care au scris misiva ar fi trebuit să întrebe cum de s-a putut ca două loturi de la kaiac canoe să se dopeze, chiar înainte de plecarea la Olimpiada de la Rio, fără ca nimeni să nu suporte consecințele. Nu s-a întâmplat nicio demisie nici la haltere, unde se derulează un program prelungit de dopaj, de mai bine de 10 ani, iar președintele Federației, Nicu Vlad, este inamovibil!

Și mergem la gimnastică, unde Bellu și Bitang, sub ocrotirea președintei de onoare Nadia Comăneci, și-au bătut joc de 20 de gimnaste care promiteau, dar care la finalul ciclului olimpic 2013-2015 au plecat de la Izvorani schilodite.

Da, n-a existat asumarea responsabilității nici de către Elisabeta Lipă, care deținea funcția de Ministru al Sportului, ea spunând revoltată că le-a dat bani tuturor, și pe gură, și pe nas.

Nadia Comăneci este o persoană agreabilă și-atât!

Ieri, o parte din semnatarii scrisorii de acum trei ani au fost la o-ntâlnire cu doi senatori, ca să discute aceleași probleme ale sportului. Și în fotografia de final, apare iarăși Nadia Comăneci, aceeași prezență agreabilă, dar deloc cu inițiativă, care n-a sprijinit mai deloc gimnastica românească, ba chiar cu vizitele ei în țară au întărit scaunele foștilor conducători, Stoica, Apolzan și Grigoraș. Acești oameni au ajuns la saturație și nu-i mai interesează să facă performanțe în gimnastică, iar asta se întâmplă de aproape 10 ani!

Gabi Szabo lucrează la tema ”Cum să distrugi un club”!

Lângă Nadia este Gabi Szabo, o fostă mare atletă, dar la cât a fost de mare, atât este de păguboasă, pe unde trece, de când nu mai apare pe pistă. Szabo lucrează intens la tema ”Cum să distrugi un club și cheltuirea banul public, fără să fii tras la răspundere – și mă refer la manageriatul ei distrugător, de când se află în fotoliul de directoare a CSM București. Szabo n-a pus nicio cărămidă la redresarea sportului nostru, nici când era la Federația de Atletism, nici din fotoliul de ministru al Sportului.

În grup este și Simona Halep, o jucătoare de tenis care a specificat că nu vrea nimic pentru, dar sprijină tânăra generație și recomandă construirea de săli, unde să se poată juca tenis. Simona încă se concentrează pe propria-i carieră, pe care și-a construit-o singură, nu-i putem imputa ceva, deocamdată!

Și de la astfel de agape nu putea lipsi Ilie Năstase, un personaj care ne-a făcut de râs în mai multe rânduri, un rebel care nu respect legea și nu prea are bun simț, în relațiile cu străinii. Se cunosc clinciurile lui cu Poliția, din pricina faptul că șofează sub influența alcoolului. Cât despre jignirile aduse unor jucătoare de tenis străine, nici nu vreau să-mi mai amintesc, asemenea bădărănii este apanajul oamenilor needucați. Nici Năstase nu a ajutat sportul românesc, cu absolut nimic!

Iată cine strigă sus și tare ca guvernul să dea bani mai mulți la sport, oameni care n-au făcut măcar un proiect, pentru ramura care i-a făcut pe ei campioni. În plus, sunt unii, spre exemplu Gabi Szabo, care doar s-a înfruptat din banii sportului, de când nu l-a mai practicat, și ea, și mulți dintre acoliții săi. Iar ultima ei decizie, păguboasă, cum altfel!, este aducerea unui antrenor străini, Per Johansson, la echipa de handbal senioare, alături de Adi Vasile, ca să-l ajute în Final Four-ul Ligii Campionilor. Johansson va sta doar șase luni și va avea un salariu de 4.500 de euro pe lună! Iar angajații și sportivii nu și-au primit indemnizațiile de 3-4 luni, iar la furnizorii de servicii s-a ajuns chiar și la șase luni întârziere! Despre ce management vorbim?

Nu putem să lăsăm materialul fără coadă și spunem că inițiatorii acestei întâlniri, senatorii Șerban Nicolae și Daniel Zamfir, sunt doi politicieni extrem de controversați, pe eșichierul politic românesc – primul susține că Direcția Națională Anticorupție trebuie desființată, iar cel de-al doilea schimbă partidele, de la un an, la altul. Cred că mai mult au vrut să se bage în seamă, pe lângă niște foste glorii, pentru că intraseră într-un anonimat total!

Lasă un răspuns