Fondul de Dezvoltare și Investiții, ”pușculița pentru baroni” inventată de Dragnea și Vâlcov , luat la puricat de procurori

Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, este vizat de o anchetă amplă. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 îl cercetează într-un dosar în care există suspiciuni de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. El a fost citat azi la parchet pentru a fi pus sub acuzare, potrivit surselor citate. E vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Acesta era instrumentul financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019. Scopul era clar, acela de a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Naționalî de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu.

Vezi și cearta ca la ușa cortului de la un talk-show politic, ce demnitari au fost implicați.

Miercuri, în județul Olt au avut loc mai multe percheziții în acest dosar, potrivit publicației Concret în Olt. Procurorii au ridicat documente legate de licitațiile pentru lucrări de infrastructură finanțate din FDI. Este vorba de lucrări câștigate în opt localități beneficiare de o singură firmă – SC Old & New Construct SRL. Firma este deținută de Livia Elena Ungureanu și administrată de Mircea Ungureanu, potrivit portalului Confidas.

Cum funcționa Fondul-pușculiță de partid inventată de capii PSD

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă la acel moment de Ion Ghizdeanu și care era subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primeau peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigura sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani era de 10 miliarde de euro. Finanțarea urma să fie acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea. site news

Lasă un răspuns