actualitatea.net

Focarul de infecție din Ialomița pe care autoritățile refuză să îl carantineze. În plina pandemie, în sat s-au adunat 200 de oameni la o înmormântare

În comuna Bărbulești din Ialomița au fost confirmate 56 de cazuri de infecție cu coronavirus, un deces și sute de persoane – contact al celor infectați. Din Bărbulești a plecat un cetățean care a infectat 19 apropiați și a provocat carantinarea unui întreg cartier din Buzău.

În ciuda acestui bilanț și a sutelor de amenzi date în Bărbulești pentru nerespectarea restricțiilor, Direcția de Sănătate Publică Ialomița refuză să carantineze localitatea, deși în cazul Țăndărei, localitate din același județ, a luat rapid decizia carantinării, după înregistrarea a 26 de cazuri și patru decese.

Bărbulești este una dintre localitățile ialomițene cu grad mare de infracționalitate, iar autoritățile au făcut razii constante în localitate pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Șeful Poliției Române spunea în 4 aprilie că autoritățile au dat 170 de amenzi în câteva zile doar în Bărbulești și Țăndărei pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţelor militare privind circulaţia pe drumurile publice.

În 21 aprilie, mai mulți localnici i-au agresat verbal pe polițiștii care urmăreau un bărbat ascuns în sat, iar o zi mai târziu poliția localitatea a survolat cu elicopterul și reflectoare gigantice. În 4 mai, un localnic care trebuia să stea izolat la domiciliu a fost prins de polițiști în drum spre Urziceni.

Primarul municipiului Urziceni, limitrof comunei Bărbulești, a cerut guvernului să carantineze comuna, încă din 24 aprilie, acuzând locuitorii din comună că nu respectă regulile și aduc virusul în oraș. ”Nu îi poate stăpâni nimeni, vin mereu în oraș, deși nu au dreptul. Autoritățile nu îi pot opri. E jale în Urziceni”, a declarat pentru G4Media.ro Constantin Sava, primarul Urziceniului.

”Nu are cum să carantineze comuna. Noi nu avem magazine, oamenii nu au de unde să-și facă provizii. Singura sursă de provizii e Urziceniul”

Primarul comunei Bărbulești, Dumitru Bacriţă, respinge însă această posibilitate. ”Nu are cum să carantineze comuna. Noi nu avem magazine, oamenii nu au de unde să-și facă provizii. Singura sursă de provizii e Urziceniul”, a declarat primarul comunei. Întrebat de ce nu respectă unii localnici măsurile stabilite de autorități, primarul Dumitru Bacriţă a spus că ”s-au dat destule amenzi. Unii respectă, mai sunt și care nu respectă regulile”.

Consilier județean din partea PSD și director al școlii din Bărbulești, Viorel Bănescu, a relatat că miercuri, 29 aprilie, a văzut un cortegiu funerar în Bărbulești în care a numărat aproximativ 200 de participanți. Conform declarațiilor sale, cortegiul a traversat străzile comunei în prezența echipajelor de polițiști, jandarmi și trupelor de intervenție rapidă aflate în dispozitiv ”pe post de spectatori”. Întâmplarea a fost confirmată de prefectul județului, Tonița Manea, care a adăugat faptul că polițiștii sunt acum verificați.

”Poliția nu m-a informat despre eveniment, șefii instituției sunt în verificări. Poliția a considerat că poate gestiona, dar au ieșit oamenii din toate curțile și polițiștii spun că au fost luați prin surprindere și nu au putut gestiona situația. Aștept raportul final al controlului. Nu există scuză pentru neinformarea mea.”

Un bărbat nu a respectat ordonanțele militare și de Paște a mers în vizită la socrii din Bărbulești, reușind astfel să carantineze un întreg cartier din municipiul Buzău. Acesta a revenit apoi acasă și a intrat în contact cu familia, cu prietenii și cu alte cunoștințe. site news

Lasă un răspuns