Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor Sursa foto; Florin Citu/FB

Florin Cîțu: „Ne așteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică”

Veștile despre starea economiei românești sunt, începând cu luna martie, de regulă plasate în zona unei recesiuni pronunțate. Când și când, avem și câte ceva „pozitiv”: un anumit sector s-ar putea să nu fie, totuși atât de grav afectat de pandemia COVID-19, numărul radierilor de companii românești nu este cu mult diferit de cel din 2019, programele de investiții în infrastructură se reiau (atâtea câte sunt, adică prea puține) etc.

Totuși, chiar și aceste vești bune trebuie ponderate cu „restul”, adică, cu situația pe ansamblu: PIB-ul prăbușit, deficitul bugetar cu mult peste previziuni și la doar 40% din ținta impusă României de UE pentru anul în curs, numărul șomerilor la un nivel neîntâlnit de mulți ani (statisticile oficiale plasează acest nivel la 4,6% – procent ce nu ține însă seama de cei peste un sfert de milion de români întorși în țară de la începutul pandemiei, adică un „real” de peste 8%). Iar lista poate continua.

Ne este este deci destul să credem că ar trebui să luăm lucrurile atât de „în roz” precum oficialii guvernamentali, bazându-ne pe ideea că „putea fi mult mai rău, deci suntem ok”.

Mai mult, deși poate pe hârtie statistica arată (încă) bine ținând cont de situația pe care o traversăm în ultimele luni, nu trebuie uitat un aspect esențial: România, inevitabil, este parte a unui „mecanism” european și internațional.

Cum putem noi sta bine când în UE, de exemplu, se așteaptă o scădere economică de 11,9%, iar Top 6 exportatori ai României din 2019 (Dacia, Ford, Daimler, Rompetrol Rafinare, Honeywell și Continental Automotive Systems), cu o contribuție de circa 20% din totalul exporturilor noastre, țintesc exact zona cu o pierdere de 12 procente?

Un exemplu de întrebare la care, din păcate, răspunsul nu poate fi unul îmbucurător, indiferent de cât de optimist este Ministrul Finanțelor, de exemplu.

Chiar și fără recesiune tehnică, suntem tot pe minus

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, vineri 31 iulie, la finalul ședinței de Guvern, că se așteaptă ca România să nu aibă o recesiune tehnică, adică două trimestre negative consecutive. „Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracție economică”, a spus ministrul.

Întrebat la sfârșitul ședinței de Guvern dacă cifrele anunțate la nivel mondial, potrivit cărora economiile multe state au scăzut în trimestrul al doilea, îngrijorează Executivul de la București, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că și România va avea o contracție în al doilea trimestru, dar că acesta va fi singurul negativ din acest an.

„Am văzut cifrele și pentru Europa sunt surprize negative. Pentru România și alte țări vor apărea în jur de 14 august. Trecem printr-o criză economică globală, estimările sunt revizuite în timp real. În ceea ce ne privește rămânem la opinia că estimările pentru România au fost mult prea pesimiste. Ne așteptăm bineînțeles la o contracție pe trimestrul II pentru că economia a fost închisă în toată această perioadă și în același timp ne așteptăm ca România să nu aibă o recesiune tehnică, asta înseamnă că nu vom avea două trimestre negative consecutive în acest an. Trimestrul doi o să fie singurul din acest an cu contracție economică, celelalte vor avea creștere economică pozitivă”, a spus Florin Cîțu.

Eurostat a anunțat vineri că economia UE a scăzut cu 11,9% în trimestrul al doilea.

„În trimestrul al doilea din 2020, marcat în continuare de măsurile de restricţionare anti-Covid-19 impuse de cele mai multe state membre europene, valoarea PIB-ului ajustată la acest interval a scăzut cu 12,1% în zona euro şi cu 11,9% la nivelul Uniunii Europene, comparativ cu primul trimestru din 2020″, a anunţat Eurostat, potrivit estimărilor preliminare, citate de Mediafax. site news

Lasă un răspuns