Firmele vor putea să-și achite online impozitele pe Ghiseul.ro

Guvernul a aprobat joi extinderea Sistemului Naţional Electronic de Plată (SNEP), operabil de pe ghiseul.ro. Astfel, se introduce posibilitatea de plată a obligaţiilor datorate bugetului general consolidat şi pentru persoane juridice. Dar şi pentru alte entităţi fără personalitate juridică.

Amenzi, tarife, plătite online

Firmele vor putea plăti, pe lângă taxe şi impozite către bugetul de stat, şi alte obligaţii datorate altor instituţii publice. De exemplu, amenzi, tarife, dacă acea entitate este înrolată în SNEP.

„Persoanele juridice pot plăti obligaţiile către buget prin intermediul ghişeului virtual de plăţi. Mediul de afaceri va beneficia de aceleaşi avantaje pe care SNEP le oferă cetăţenilor. Principalul impact este transformarea digitală a relaţiei dintre cetăţeni, mediul de afaceri şi instituţii publice. Iar pe de altă parte, reducerea sau eliminarea timpului de aşteptare pentru plata serviciilor publice. Precum şi creşterea calităţii serviciilor oferite de entităţile din sectorul public”, se arată în comunicat.

Utilizatorii instituţii publice care nu deţin sisteme electronice de gestionare a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plăţi cu completarea individuală, manuală, a sumei şi tipului de tranzacţie.

Care va fi valoarea comisioanelor

„Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare online nu vor depăşi tarifele maximale aprobate prin decizie emisă de Autoritatea pentru Digitalizarea României. În cazul tranzacţiilor cu cardul, comisionul perceput de instituţia de credit care acceptă plata este de maximum 1% din valoarea tranzacţiei. Dar nu mai mare de 30 de lei”, conform comunicatului.

Sistemul Naţional Electronic de Plată este administrat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României. El va asigura corelarea evoluţiei tehnice a SNEP cu sistemele informatice ale altor autorităţi publice. De asemenea va monitoriza implementarea mijloacelor de plată.

„Normele metodologice privind Sistemul naţional electronic de plată online a obligaţiilor fiscale se stabilesc în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei Hotărâri”, se mai menţionează în comunicat. site news

Lasă un răspuns