Firmele vor putea să își scadă costurile caselor de marcat

Firmele vor putea să își scadă costurile caselor de marcat, introduse obligatoriu de stat. Marți, Parlamentul a adoptat propunea legislativă în acest sens a USR, transmite formațiunea politică.

„În ultimii ani, antreprenorii au fost obligați să își schimbe casele de marcat de mai multe ori. Pentru că statul a schimbat legislația și nu a fost în stare să elaboreze norme predictibile. Între 2017- 2019, în perioada guvernării PSD, au existat nu mai puțin de 4 modificări legislative, cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Iar asta fără a pune la socoteală hotărârile de guvern și ordinele de ministru care reglementează casele marcat”, conform USR.

Potrivit Mediafax, care citează comunicatul USR, toate aceste modificări legislative au înseamnat costuri pentru antreprenori. Iar cele mai afectate au fost mereu firmele mici, cele care nu sunt plătitoare de TVA și nu își pot deduce aceste cheltuieli. Costurile unei case de marcat sunt de peste 1.000 de lei sau peste 2.000 de lei dacă are și cititor de coduri. „Este un cost mare mai ales pentru un mic antreprenor care are un magazin într-o comunitate locală de exemplu”, se precizează în comunicat.

În prezent, dacă firma nu este plătitoare de TVA, casa de marcat nu este o cheltuială deductibilă.

Toate firmele își pot scădea costurile

Propunerea legislativă a USR a fost inițiată de deputații Claudiu Năsui și Cristina Prună. Ea permite tuturor firmelor să își scadă costurile caselor de marcat din impozitul pe profit.

„Acestea sunt inițiative reale care pot ajuta mediul de afaceri. Și nu legi inutile pentru zile ale antreprenoriatului sau al comerțului electronic, așa cum am avut și astăzi pe ordinea de zi. Unele care nu fac decât să consume tot resurse de către stat din taxele și impozitele acestor mici antreprenori”, a spus deputata USR Cristina Prună.

„De fiecare dată când statul a fost haotic și a tot obligat antreprenorii să-și schimbe casele de marcat o dată la câțiva ani, greul l-au dus tot micii contribuabili. Colectarea nu s-a îmbunătățit, bugetul de stat nu a câștigat. Însa contribuabilii au avut de pierdut. Nu ar trebui să fie așa. Contribuabilii nu ar trebui să suporte costurile generate de incompetența și dezordinea statului. Prin acest proiect exact asta facem. Statul să fie incompetent pe banii lui, nu pe cei ai micilor întreprinzători”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.

Propunerea legislativă a fost adoptată marți în Camera Deputaților și va fi înaintată spre promulgare președintelui Iohannis.

Lasă un răspuns