Firme sancționate usturător pentru că i-au chemat la muncă pe angajații trimiși în șomaj tehnic

Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat că, în această perioadă, au fost aplicate o serie de sancţiuni maxime unor societăţi care au chemat angajaţii la muncă. Deşi angajaţii aveau contractele de muncă suspendate. În România sunt aproximativ un milion de contracte de muncă suspendate, conform datelor oficiale.

“Inspectoratele Teritoriale de Muncă au efectuat controale şi în ultima perioadă. La începutul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti s-a deplasat la sediul unei agenţii de turism.

Angajatorul, înainte de emiterea stării de urgenţă şi înainte de a apărea Ordonanţa 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajaţi, iar a doua zi a chemat o parte dintre aceştia la muncă. În momentul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a deplasat şi a constatat aceste lucruri a aplicat sancţiunea maximă de 200.000 de lei”, a spus Tudor Polak.

Nereguli şi la o fabrică din Brăila

El a mai dat ca exemple pentru încălcarea legislaţiei muncii un şantier din Bucureşti şi o fabrică din Brăila.

„Cazuri mai sunt. Pot să vă spun că, personal, a fost acum aproximativ două săptămâni la un şantier din Bucureşti, împreună cu colegii din Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Unde, la fel, au fost găsiţi câţiva cetăţeni care nu aveau contractele de muncă semnate. S-au aplicat mai multe amenzi şi a fost sistată activitatea. Deoarece în respectiva locaţie nu erau respectate toate normele de securitate şi siguranţă în muncă. Mai departe, pot să vă spun că, în această săptămână, colegii noştri de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, în urma unui apel anonim, s-au deplasat la o fabrică unde au depistat 13 angajaţi fără contracte de muncă şi s-a aplicat o amendă de 200.000 de lei”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Muncii. site news

Lasă un răspuns