Sursă foto: www.tiff.ro

Filme cu mare impact emoțional la TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), va avea loc între 31 iulie și 9 august la Cluj-Napoca.

Organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, festivalul se dorește în acest an un “boom” al filmelor și documentarelor românești.

Organizatorii TIFF au anunțat că selecția de filme românești de la această a 19-a ediție a festivalului cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate în prezența realizatorilor, anunță Mediafax.

Cele mai multe dintre cele 16 scurtmetraje sunt la prima întâlnire cu publicul.

„15 dintre cele 21 de lungmetraje si din scurtmetraje vor avea parte de prima întâlnire cu publicul din România, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, iar șapte vor fi în premieră mondială”, au declarat organizatorii.

Nu mai puțin de șapte filme vor avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Proiecțiile au loc, evident, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Filmul „Malmkrog” al lui Cristi Puiu, care a câștigat Premiul de regie în secțiunea Encounters la Berlinale, va fi văzut pentru prima dată în România la TIFF.

Tot de la Berlin vine și „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, iar filmul lui Dan Chișu „5 minute” va fi și el de asemenea proiectat în cadrul festivalului.

Filme care ating subiecte sensibile și documentare emoționante

Subiectul deportărilor din anii ‘50 din Câmpia Bărăganului este atins în noul film al lui Andrei Zincă, intitulat „Și atunci… ce e libertatea?”, iar povestea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu a fost transpusă pe ecran de regizorul Nicolae Mărgineanu în „Cardinalul”.

Alte filme românești care vor prezentate la TIFF sunt „Și poate mai trăiesc și azi”, al lui Tudor Cristian Jurgiu, iar în premieră absolută va rula și „Început” al lui Răzvan Săvescu.

În cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania vor fi proiectate și documentare, printre care „Lemn”, realizat de Monica Lăzurean Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger, care demască acțiunile ilegale de defrișare ale marilor companii exploatatoare sau documentarul intitulat „Colectiv” (în regia lui Alexandru Nanau), despre tragedia din anul 2015 din clubul bucureștean Colectiv.

Lasă un răspuns