Fierbe Orientul: Palestina anunță ruperea tuturor relațiilor cu SUA și Israel

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă ruperea „tuturor relaţiilor”, inclusiv în domeniul securităţii, între Autoritatea Palestiniană, pe de-o parte, şi Israelul şi SUA pe de altă parte. Anunţul se produce înaintea unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe pe tema planului de pace american pentru Orientul Mijlociu. Palestina susține că planul american reprezintă „o încălcare a acordurilor de la Oslo” semnate cu Israelul în 1993.

Eșec pentru marele plan prezentat de Trump

Abbas, care a anunţat că i-a transmis acest mesaj premierului israelian Benjamin Netanyahu, a cerut Israelului „să-şi asume responsabilităţile în calitate de putere de ocupaţie” în teritoriile palestiniene.

Vezi aici imagini incredibile cu drama petrecută astăzi, pe stadionul din Sankt Petersburg.

La începutul acestei săptămâni, președintele SUA, Donald Trump și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au făcut public planul lor de pace pentru Orientul Mijlociu. Mahmoud Abbas a fost însă categoric. „Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia”.

Palestina nu vrea să audă de compromisul dorit de SUA și Israel

Planul Trump-Netanyahu prevede suveranitatea Israelului asupra întregului Ierusalim, care va fi recunoscut drept capitala ţării, dar, spun Trump şi Netanyahu, nu va presupune şi mutarea populaţiei palestiniene din zonă. Ulterior, Donald Trump a publicat pe Twitter o hartă trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner. Harta arată că Israelul primește mai multe teritorii la granița cu Iordania, iar palestinienii ar urma să piardă unele din pozițiile deținute în prezent.

Citește și o analiză despre planul Trump-Netanyahu care complică și mai tare situația în zonă.

Respectivul plan a stârnit proteste în Palestina imediat ce a fost prezentat.. Liderul palestinian Mahmoud Abbas a spus că acest plan de pace „va fi trimis la coșul de gunoi al istoriei”. „Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas. „Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul drept capitală a unui stat palestinian”, a spus președintele Autorității Palestiniene. site news

Lasă un răspuns