Fenomen extrem de rar pe cerul Capitalei

Un nor cilindric uriaș a apărut, sâmbătă, pe cerul Capitalei, rămânând nemișcat timp de câteva ore.  Imaginile au fost filmate de bucureșteni, pe Facebook și pe Youtube, devenind virale. Potrivit specialiștiilor, fenomenul este atât de rar, și nu se cunoaște mecanismul prin care se formează.Se pare că cel mai aproape de sol, norul a fost văzut în zona Vest a Bucureștiului, unde a fost foarte aproape de locuințe.

Specialiștii spun că fenomenul este atât de rar încât nu se cunoaște mecanismul prin care se formează.

„Nu este nimic grav. Este un nor foarte spectaculos și destul de rar (…) Se formează destul de simplu. Imaginați-vă că aveți echivalentul unui singur val la suprafața mării, dar în atmosferă. Pe măsură ce înaintează apă, respectiv aerul se ridică, iar în spate coboară. Aerul acesta, pentru că are umiditate foarte mare, pe măsură ce urcă, se condensează și formează norul acesta spectaculos. Nu este nimic spectaculos în afară de formă, nu produce precipitații. Astfel de fenomene sunt foarte rare, atât de rare încât nici nu știm cum se formează, care este mecanismul”, a spus  climatologul Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Potrivit acestuia, este o singură regiune din lume  unde se pot prognoza astfel de fenomene,  în Australia,  brizele marine, adică aerul împins de pe apă spre uscat, producând astfel de nori.

Lasă un răspuns