Femeile, din nou pe circuit în Formula 1! Ferrari face primul pas

Din 1976 nicio femeie nu a mai fost prezentă pe grila de start într-o cursă de Formula 1. Ferrari și FIA au decis să schimbe o concepție învechită. “Femeile nu ar fi luate în serios. Nu sunt capabile din punct de vedere fizic să piloteze monoposturi rapide”, spunea Bernie Ecclestone.

Ferrari și FIA și-au dat mâna într-un proiect intitulat “Girls on Track – Rising Stars”. Constructorul italian propune ca tinerele cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani să lucreze cu piloți de la Academia Ferrari pentru a-și putea construi o carieră în motorsport. Proiectul prevede ca după maxim 4 ani de antrenamente, două femei să concureze pentru început în FIA Formula 4.

Au fost selectate 20 de concurente

“Ne dorim ca femeile să progreseze în acest domeniu. Sperăm ca într-o zi să vedem din nou o femeie care să concureze în Formula 1. FDA încearcă de mai bine de un deceniu nu doar să selecteze cei mai buni șoferi, ci să lucreze și la educația lor culturală, tehnică și etică. Trebuie să depunem un efort suplimntar pentru a include toți tinerii care doresc să se implice în sportul cu motor”, se scrie în comunicatul celor de la FDA.

20 de tinere de pe cinci continente au fost deja selectate pentru a participa la o competiție pe circuitul Paul Ricard în luna octombrie. Doisprezece vor trece în runda următoare și se vor pregăti pentru curse de karting și F4. Cele mai bune 4 concurente vor fi primite la un curs la Academia Ferrari.

Ultima femeie care a luat startul în Grand Prix-uri

Prima femeie care și-a făcut loc în această lume a fost Maria Teresa de Filippis. După ce a participat în mai multe competiții, în anul 1958 a concurat în patru etape de Formula 1, la volanul unui monopost Maserati 250F. S-a mai înscris și în alte Grand Prix-uri, dar a abandonat de fiecare dată.

În perioada, 1974 – 1976, Maria Grazia Lombardi și-a făcut și ea loc în cursele de Formula 1. A reușit să câștige și jumătate de punct (cursa fiind oprită) pentru locul şase în Marele Premiu al Spaniei din 1975. În același an a mai reușit un loc 7. Italianca s-a mai calificat de 10 ori pe grila de start. A pilotat monoposturi Brabham BT44B, Brabham BT42, March 741, March 751, March 761 și Williams FW04. Lombardi este singura femeie pilot care a terminat o cursă în primele șase poziții.

Nicio femeie nu a mai prins grila de start

Divina Galica, Desire Wilson și Giovanna Amati au încercat să se impună între 1976 și 1992. Niciuna nu a reușit să obțină o calificare pe grila de start la niciun Grand Prix.

„Trebuia să schimb mereu decoraţia monopostului pentru ca ceilalţi băieţi să nu mă poată identifica de la o cursă la alta. Pentru unii dintre ei era pur şi simplu intolerabil să fie depăşiţi de o femeie şi de cele mai multe ori optau deliberat pentru o coliziune pentru a nu pierde locul”, povestea Giovanna.

Italianca a fost pentru o perioadă destul de lungă directorul executiv al echipei Benetton.

În anul 2014, Susie Wolff, pilot de dezvoltare pentru Williams a concurat în două sesiuni de antrenamente, devenind prima femeie după 22 de ani, care a participat la un Mare Premiu.

Lasă un răspuns