Federația Engleză de Fotbal, în acord cu Comitetul Medical UEFA, a interzis copiilor sub 12 ani să mai lovească mingea cu capul!

Federația din Anglia, împreună cu cea din Scoția și Irlanda, au decis să impună măsura ca la antrenamentele fotbaliștilor sub 12 ani acestora să li se interzică să mai joace balonul cu capul! Motivul este unul cât se poate de real și dur – în urma unei anchete, s-a stabilit că jucătorii profesioniști sunt mult mai predispuși la moarte cerebrală, față de cei care nu joacă fotbal.

Măsura a fost aprobată împreună cu Comitetul Medical al Federației Europene de Fotbal (UEFA) și se aplică, în primă fază, copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Sunt vizați și tinerii între 12 și 16 ani, dar la acești măsura va fi aplicată treptat și nu în meciuri, desigur.

Studiul Universității din Glasgow trebuie să ne dea de gândit!

Un studiu al Universității din Glasgow, efectuat pe parcursul anului 2019, și care a avut în atenție sănătatea a 7.676 de foști jucători de fotbal, a scos la iveală concluzii alarmante:

  • Jucătorii profesioniști au avut de 3,5 ori mai multe șanse să moară de boala creierului
  • de 5 ori mai multe șanse să moară de Alzheimer
  • de 4 ori mai multe șanse să moară de boala neuronului motor
  • de două ori mai multe șanse să moară de Parkinson

Alo, domnu’ Burleanu, se aude și la dumneavoastră?

Eu sper ca și Federația Română de Fotbal să audă de acest studiu și să propună măsuri urgente, în acest sens, așa cum au procedat Federațiile din UK. Și nu înțeleg cum de UEFA nu a promovat acest studiu al Universității din Glasgow, iar pe baza lui să dispună modificări în regulamentele fotbaliștilor celor mici – în fond, este vorba de sănătatea lor viitoare, atunci când vor părăsi dreptunghiul verde…

Lasă un răspuns