Federația de Handbal întreabă echipele dacă vor să joace fără spectatori, cu garanții sanitare de excepție – există preocupare, dar nu în sportul românesc!

Și pentru ligile de handbal din Spania, Asobal și Guerreras Ibredrola, timpul a-nceput să se comprime din ce în ce mai mult – pe lângă aceste două competiții naționale neîncheiate, mai sunt de disputat și Copa del Rey, și cupe europene, dar și turneul feminin de calificare la Olimpiadă. Federația Spaniolă de Handbal a-ntrebat direct cluburile dacă ar fi dispuse să joace partidele din campionat fără spectatori, în lunile iunie și iulie, cu condiția să existe toate garanțiile sanitare posibile, că nimeni nu se va infecta cu COVID-19.

Federația întreabă, cluburile trebuie să răspundă

Chestionarul trimis de federali echipelor mai cuprinde și alte întrebări, cum ar fi:

  • Care ar fi data limită la care ar trebui să fie reluate jocurile?
  • Ce clasificare ar trebui luată în seamă, dacă se-ngheață campionatul – sfîrșitul turului sau situația de la momentul opririi jocurilor?
  • Federația mai propune ca, înaintea jocurilor oficiale, să se realizeze un fel de mini-sezon de 10-15 zile, timp în care sportivii să prindă jocuri în picioare, să înceapă să-și tureze forțele, mai precis, prntru a nu claca la partidele cu miză oficială

Dacă nu se va juca în aceste luni, iunie și iulie, atunci sezonul va trebui încheiat cumva, pentru că sportivii, mulți dintre ei, își încheie contractele. Mai mult, nimeni nu poate să spună dacă vor mai fi sponsori, dacă vor mai exista subvenții de la stat, în condițiile crizei economice, creată de pandemia de coronavirus.

Cum îți petreci timpul, când ești acasă cu COVID-19?

P.S. Federația Spaniolă pare preocupată de situația echipelor, de cum se va încheia sezonul, și colaborează cu cluburile, pentru a ajunge la un numitor comun. Federația Română, în schimb, este și mută, și surdă, și nu pare să analizeze la modul serios aceste probleme majore. Pe site-ul Federației există o rubrică actualizată, numită Jurnal de pauză competițională, în care sunt puse cinci întrebări tâmpite, gândite de o persoană lipsită de experiență, care ocupă acel loc din Federație, fără să fie pregătită pentru așa ceva. În plină pandemie, sunt puse întrebări de genul, Cum îți petreci timpul liber sau Care au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai cumpărat… Hai nu spune, ce să-și cumpere sportivul, decât fasole, cârnați, ouă, adică de-ale gurii, pentru că celelalte magazune au fost închise… Și unde să-ți petreci timpul liber, dacă barurile și discotecile sunt închise, la teatru n-ai unde să mergi, la operă nici atât, cu toții am fost nevoiți să stămîn casă. L-am văzut pe vecinul meu că juca leapșa pe ouate cu soția și copiii lui, ce hilari sunteți!

Pe același site, care folosește limba de lemn, găsim și o postare a Consiliului de Administrație, care a hotărât ca viitoarea ședință să o desfășoară sub formă de videoconferință, având în vedere Starea de urgență și măsurile de distanțare socială. Cât despre campionate, nicio vorbă, nicio dezbatere publică, nicio propunere – parcă văd că o să decidă Dedu singur, iar echipele abia atunci or să reacționeze, acuzându-l ca face jocurile cuiva. Ca-n mahala, că așa ne-a obișnuit Federația noastră!

Lasă un răspuns