Federația de Handbal a-nghețat cele două ligi, dar președintele Dedu jonglează cu clasamentele după cum vrea! Ce facem cu Liga a II-a?

În general, oamenii care nu caută complicații nu intră în astfel de șarade, de enigme și probleme greu de rezolvat, le evită pur și simplu și-i lasă pe alții să-și bată capul. Un astfel de personaj este președintele Comisiei Centrale de Competiții, Mihai Pîrvu, un personaj despre care n-am mai auzit că și-ar exercita atribuțiile de foartă multă vreme. Nici prin comunicate, în numele Comisiei pe care o conduce, nici în nume propriu, în calitate de șef al unei comisii extrem de importante.

În nebunia asta cu COVID-19, când toată lumea își sparge capetele să găsească cea mai bună soluție, Pîrvu stă la cutie și, probabil, că zâmbește pe sub mustață, propunându-și să nu se agite. Oricum, nu el ar fi decis ceva, nu are această putere, dar trei fraze să îngaime și el ar fi putut, ca să-i mai lumineze pe cei care se dau de ceasul morții ca să scoată competițiile la lumină. Și să nu se supere Pîrvu, că l-am scos din amorțeală, dar poate că sunt oameni care se chinuie în handbal, pentru un salariu cât de cât, neavând posibilitățile lui financiare, așa cum mi-a dat de înțeles într-un context oarecare. Și zic că dacă nu-i place ce face, să lase Comisia și să rămână cu arbitrajul, oricum sunt două funcții incompatibile…

Nu se dau titluri, dar se încalcă regulamente…

Și revenim la ultimele decizii de astăzi ale Consiliului de Administrație, în care federalii au ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi mai bine ca și Liga Florilor, și cea a Zimbrilor să fie înghețate! Adică nu se dau titlurile naționale și nici nu se retrogradează. Doar că se încalcă din nou regulamentele, oamenii nu știu să le interpreteze sau o fac după anumite interese:

Clasamentele sunt îngheţate, sunt valabile rezultatele de pe teren, numai că, există două tipuri mari de clasamente, clasament intermediar, aşa cum este acum pe site, şi clasament final. Clasamentul final are nişte caracteristici şi se referă în primul rând la echipele care au acelaşi număr de puncte. Primul criteriu de departajare la finalul campionatului în caz de număr egal de puncte este victoria directă sau victoriile directe. A fost o întreagă discuţie legată de chestia asta şi am ajuns la un numitor comun şi asta se va pune în aplicare”, a declarat Dedu.

Clasamentul final nu este intermediar și nici invers!

Doar că președintele face două greșeli cât roata carului, și zic că nu sunt primele, din cele două mandate ale lui: 1. clasamentul final nu se referă la echipele cu același număr de puncte, ci la formațiile cu același număr de jocuri. Acela este clasament final, adică la finalul competiției, când toată lumea a bifat toate jocurile 2. Da, în condiții normale, adică la finalul campionatului, când toate echipele au încheiat și returul și au același număr de jocuri, primul criteriu, în stabilirea clasamentului final, este rezultatul direct dintre cele două grupări propuse spre departajare.

28.1.2. Departajarea finală a 3 sau mai multe echipe aflate la egalitate de puncte se face după următoarele criterii aplicate succesiv:

  • a) punctele obținute de echipele în cauză, în meciurile directe;
  • b) diferența de goluri în meciurile directe;
  • c) cel mai mare număr de goluri marcate, în meciurile directe;
  • d) diferența de goluri în toate meciurile;
  • e) cel mai mare număr de goluri marcate în toate meciurile

Dedu nu înțelege, poate că nu vrea să înțeleagă, că, înghețând competițiile, nu mai putem vorbi de clasamente finale, acestea sunt numite clasamente intermediare.

­28.2. Departajarea intermediară (în timpul desfășurării campionatului) a două sau mai multe echipe aflate la egalitate de puncte, se face după următoarele criterii aplicate succesiv:

  • a) diferența de goluri în toate meciurile;
  • b) cel mai mare număr de goluri marcate în toate jocurile.  

Ba chiar în ședința Consiliului de Administrație s-a și motivat că nu poți acorda tilurile de campioane naționale și nici să retrogradezi anumite formații, din moment ce nu ai clasamentele finalizate. Dacă faci asta, oricine poate acționa Federația în judecată! Prin urmare, aici nu putem vorbi de clasamente finale, dar la departajarea a două echipe noi alegem criteriile unui clasament final. Ciuadtă abordare, ca să nu spun că este total greșită, Dedu trebuie să citească mai bine regulamentele sau măcar să i le explice cineva!

Ligile secunde au devenit un măr al discordiei, doar Paris ne scoate din această dilemă!

”Și dacă ligile superioare nu se mai joacă, atunci de ce să se joace meciurile din diviziile secunde”, întreba cineva. Dar am aflat că nici aici nu se mai dispută etape din campionat, urmând ca primele două grupări din fiecare serie să participe la un fel de turneu final. Nu s-a stabilit nimic, urmând la la următoarea ședință a Consiliului de Administrație toate energiile federalilor să fie canalizate în direcția ligilor secunde. Nu de alta, dar de aici trebuie să promoveze pe prima scenă două echipe în Liga Zimbrilor și trei, în Liga Florilor. Unii spun că modelul norvegian nu se poate aplica la noi, alții… Eu cred că cel mai bine ar fi ca doar echipele care prezintă garanții financiare scrise!, că pot evolua în prima ligă, să fie băgate în seamă. Dacă se adună mai multe, atunci să există doar un meci între echipele care au terminat pe primul loc, în clasamentele intermediare ale Diviziei a II-a, este doar o părere!

P.S. Domnu’ Pârvu, mă scuzați că mi-am permis o părere!

Lasă un răspuns