Fake news mondial, coronavirus anihilat dacă bei dezinfectant. Ce scrie pe eticheta produsului, prezent și în România

Fake news mondial, coronavirus anihilat dacă bei dezinfectant. . În ultimele șase săptămâni, mai multe postări pe rețele de socializare din toată lumea au prezentat etichetele unor produse Dettol, fabricat de colosul Reckitt Benckiser, din care se înțelegea că dezinfectantul are capacitatea “de a ucide coronavirusul”.

Fake news mondial, coronavirus anihilat dacă bei dezinfectant

Mesajele au fost distribuite de sute de mii de ori pe Facebook sau Twitter, fiind însoțite și de afirmații conform cărora producătorul ar fi fost conștient de apariția noului coronavirus înainte ca virusul să izbucnească, în decembrie 2019.

Primele postări cu sticle de Dettol, marcă dezinfectantă disponibilă pe scară largă și vândută de firma de produse consum Reckitt Benckiser, sunt cele de la un produs cu o etichetă datată 27 octombrie 2019. “Ucide E.Coli, Salmonella, MRSA, Rotavirus, virus gripal, virusuri reci (Coronavirus uman și RSV)”, scria pe prospect.

“Acest produs ucide coronavirusul? Cum au știut despre asta pe 27 octombrie 2019?”, s-au întrebat, inițial, internauții din toată lumea. Însă “coronavirus” este un termen general pentru o familie de viruși care include răceala simplă, dar și forme mai grave, ca MERS, SARS și noul coronavirus.

Faptul că se ajunsese ca unele persoane bolnave să se întrebe dacă să bea Dettol pentru a se vindeca a determinat producătorul Reckitt Benckiser să iasă și să spună, în declarații oficiale, că nu și-a testat încă produsele pe coronavirusul nou.

”Cloroxilenolul este otrăvitor”

De altfel, în presa internațională au apărut avertismente. Paul Hunter, profesor de protecție a sănătății și medicamente la Universitatea East England, Marea Britanie, a explicat, pentru Daily Mail: “Ingredientul activ al Dettol este cloroxilenolul, care este un dezinfectant disponibil pe scară largă. Este activ împotriva unei game largi de virusuri și bacterii și inclusiv coronavirusuri. Utilizarea sa este ca dezinfectant de suprafață pe suprafețe dure sau pe piele și răni. Poate fi încorporat și în săpunuri. Cloroxilenolul este otrăvitor dacă este ingerat și nu trebuie utilizat ca aerosol”.

Ce scrie pe eticheta produsului, prezent și în România

Dettol e în aproape toate supermarketurile din România. Pe etichetă scrie: “Omoară 99.9 dintre bacterii, cum ar fi E Coli, și îndepărtează virusurile, cum ar fi virusul gripal, lăsând o aromă proaspătă”.

Iar instrucțiunile de pe un pachet de șervețele conțineau precizările: “Omoară virusurile testate conform EN… SUA, cele de răceală – Coronavirus bovin (surogat pentru Coronavirusul uman, Rotavirus uman și gripă de tip 1 – H1N1)”.

Citește și Un mare campion a MURIT de coronavirus, după ce a refuzat să poarte mască de protecţie

Însă, “pentru a dovedi că un anumit dezinfectant poate elimina anumite virusuri, trebuie efectuat un studiu clinic, cu dovada că a reușit să omoare virușii pe care îi revendică. Până în prezent, nu avem date despre noul coronavirus (…)”., a declarat James Michael Lafferty, CEO global al Fine Hygienic Holding. site news

Lasă un răspuns