Excursiile vor deveni noul trend. Care sunt sfaturile medicului pentru vacanță?

Având în vedere faptul că după 15 mai restricțiile se vor relaxa, iar românii nu vor să renunțe la concediu în acest an, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila” ne oferă o serie de sfaturi.

Să respectăm regulile de igienă, de distanţare socială şi să evităm aglomeraţia, sunt doar câteva dintre sfaturile recomandate de medici pentru o vacanţă în timpul pandemiei. Excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni, în următorii ani, un nou trend pentru că aşa ar putea fi evitate aglomeraţiile.

Vacanţă în ţară

Medicul recomandă să ne orientăm către vacanţele în ţară. „În condiţiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul şi o destinaţie de vacanţă, ideal în ţară”, spune el.

 Să evităm aglomeraţia

Dacă oamenii ţin cu tot dinadinsul să plece în concediu, ar fi de preferat să o facă în zone cât mai puţin aglomerate, este de opinie medicul Valeriu Gheorghiţă.  „În condiţiile în care avem un context general favorabil putem eventual să luăm în calcul şi o destinaţie de vacanţă, ideal în ţară. (…) În principiu, cred că oamenii, din instinct, se vor reprofila şi vor căuta acele zone, acele locaţii în care se simt mai în siguranţă. (…) Trebuie să respectăm aceste principii generale, practic distanţarea socială, evitarea zonelor aglomerate. Atunci când mergem în locurile de servire a mesei să avem o distanţă corectă, optimă între noi şi celelalte persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Agerpres.

Să ne deplasăm cu maşina personală

De asemenea, medicul mai recomandă să evităm deplasarea cu mijloacele de transport şi să folosim, în schimb, maşina personală. „Vizavi de ce trebuie să facă turiştii în această perioadă – trebuie să se respecte aceleaşi măsuri care au fost transmise şi recomandate până la acest moment, începând de la cele de igienă personală, de purtarea măştii atunci când mergem în spaţii închise sau cu mijlocul de transport în comun. Cred că este recomandat din ce în ce mai mult să ne deplasăm cu maşina personală mai mult decât cu mijloacele de transport în comun, cu tren sau avion în această perioadă”, a mai spus medicul.

Ce locuri de cazare evităm?

În opinia lui, trebuie să se evite locurile de cazare în care este un număr mare de persoane, precum hotelurile cu programe all inclusive. „Este preferabil să accesăm acele locuri de cazare în care nu este un număr foarte mare (n.r. – de persoane). În niciun caz acele hoteluri care pun la dispoziţie programe de tip all inclusive, pentru că riscul de aglomerare va fi unul foarte mare. Cred că trebuie să mergem pe profil de tip casă, unde eventual să mergi cu familia, de închiriat un apartament şi mai puţin probabil zone hoteliere cu un număr foarte mare de turişti. Riscul nu poate fi redus la zero niciodată”, a arătat medicul.

Excursiile cu cortul, un nou trend

„Vor fi încurajate foarte mult excursiile cu cortul, în rulote. Noi nu am avut această cultură până la acest moment, însă probabil că va deveni un nou trend cel puţin în următorii doi-trei ani”, a mai declarat medicul.

Vacanţele în străinătate, alese cu grijă

Medicul a menţionat că, în cazul în care cineva se gândeşte să îşi facă vacanţa în afara ţării, trebuie să aibă grijă la destinaţie. „Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării, aici trebuie să avem grijă la destinaţie – adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun”, a adăugat Gheorghiţă.

Fără vacanţe dacă prezentăm semne de boală

Medicul a precizat că nu trebuie să plece în concediu persoanele care prezintă semne de boală – simptomatologie respiratorie şi febră. „Este bine să nu plecăm în concediu dacă avem semne de boală, orice simptomatologie respiratorie şi febră. Este mai bine să stăm izolaţi acasă şi în niciun caz să ieşim în comunitate”, a arătat Gheorghiţă. Desigur, pentru o bună perioadă de timp, vacanţele nu vor mai fi aşa cum ne-am obişnuit, însă dacă respectăm recomandările specialiştilor ne putem bucura de concediu.  site news

Lasă un răspuns