EXCLUSIV: Planul secret al lui Orban, cum sperie PSD

Surse politice au declrat pentru sitenews.ro că asumarea răspunderii pe legi importante precum abrogarea recursului compensatoriu este doar  o sperietoare. Calculul liberalilor este simplu. PSD este acum în etapa luptei interne pentru putere, deci nu are forța de a-și aduna resursele pentru un război în Parlament. În plus, chiar dacă ar avea teoretic speranțe să depună o moțiune de cenzură care să treacă, situația PSD va fi delicată. Trecerea moțiunii ar fi pentru președintele Iohannis și PNL ocazia perefctă de a începe asaltul pentru alegeri anticipate. Iar această perspectivă pare un coșmar pentru PSD, având în vedere starea partidului. Ieri, un sondaj IMAS arăta PNL la 39%, iar PSD stagna la un anemic 21%. 

PNL a băgat viteză, PSD a fandat rapid

De aceea, liberalii au accelerat azi suprinzător și au anunțat ca își asumă răspunderea chiar săptâmâna aceasta. Asumarea ar veni pe două proiecte-cheie din zona justiției. Este vorba de abrogarea recursului compensatoriu și amânarea pensionării magistraților. Iar răspunsul PSD a fost rapid, confirmând că partidul nu vrea să joace cartea moțiunii de cenzură. La Camera Deputaților condusă chiar de liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a produs aparent o supriză. Legea recursului compensatoriu a fost pusă miercuri pe ordinea de zi, brusc, fără multe explicații. Asta după ce PSD a refuzat luni de-a rândul să deschidă acest subiect. Prin acest gest, șeful interimar al PSD vrea să dea și un semnal al schimbării atitudinii partidului după prezidențiale. Astfel, PSD nu se va opune abrogării recursului compensatoriu, subiect ce a provocat atacuri susinute ale PNL și USR tot timpul anului.

Adevărata asumare a răspunderii, în ianuarie, pe teme grele

Dacă pasul A le va ieși liberalilor și nu va fi nevoie de asumarea răspunderii acum, Guvernul liberal condus de Ludovic Orban va fi încurajat să meargă mai departe. Surse politice spun că liberalii iau în calcul o altă angajare de răspundere,  cea adevărată, în ianuarie. Ar fi vorba de adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi și, mai ales, de desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților.

Lasă un răspuns