FILE PHOTO: Carlos Ghosn, Chairman and CEO of the Renault-Nissan Alliance, reacts during a news conference in Paris, France, September 15, 2017. REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Evadare spectaculoasă din Japonia a fostului șef Nissan-Renault, a fugit ascuns într-o cutie

Fuga fostului preşedinte al Nissan-Renault Carlos Ghosn din Japonia în Liban a fost plănuită cu miuțiozitate și executată spectaculos. Ghosn se afla în arest la domiciliu în Japonia, unde se confrunta cu acuzaţii de infracţiuni financiare. El s-ar fi ascuns în carcasa unui instrument muzical pentru o evadare în stil hollywoodian. Totul a fost orchestrat de soţia sa, Carole, cu asistenţa unei trupe de muzică gregoriene şi a unei echipe de foşti ofiţeri speciali.

Recitalul muzical folost ca pretext al evadării

Planul a implicat ca trupa respectivă să susţină un recital la locuinţa sa din Tokyo, unde se afla sub supravegherea Poliţiei. La final, când trupa îşi strângea instrumentele, Ghosn s-a strecurat în una dintre cutiile mai mari. Apoi a fost dus pe un mic aeroport local. Acolo era aşteptat de un avion privat care l-a transportat în Istanbul. De acolo a făcut transferul către Liban, cu un alt avion privat. Vestea fugii sale i-a surprins atât pe avocaţii săi, cât şi autorităţile japoneze. Acestea l-au acuzat pe Ghosn că şi-a subevaluat veniturile obţinute din administrarea Nissan cu 44 de milioane de dolari, în ultimii cinci ani.

Japonezii sunt consternați

Ambasadorul japonez în Liban, Matahiro Yamaguchi, se afla la o petrecere la Beirut când a apărut vestea evadării lui Ghosn. Yamaguchi a spus că guvernul japonez nu deţine informaţii în acest sens. Apoi a fost văzut tastând furios înainte de a părăsi brusc petrecerea fără a-şi lua la revedere de la gazde. Între timp, la Tokyo, avocatul lui Ghosn, Junichiro Hironaka a declarat că a fost „surprins şi dezamăgit” să afle despre evadare dintr-un buletin de ştiri.

Misterul pașaportului cu care a intrat Ghosn în Liban

Hironaka le-a spus reporterilor că deţine toate cele trei paşapoarte ale clientului său (deţine cetăţenie franceză, braziliană şi libaneză). Există speculaţii că Ghosn a călătorit cu un paşaport francez sau libanez. „I-ar fi fost greu să facă asta fără asistenţa unei organizaţii mari. Vreau să-l întreb cum ne-a putut face asta? Am vrut să demonstrez că este nevinovat”, a spus avocatul Hironaka. Acesta l-a văzut ultima dată pe Ghosn în ziua de Crăciun.

Franța refuză să comenteze

Oficialii japonezi de imigrare nu au date privind fuga lui Ghosn din ţară, a transmis marţi, NHK, serviciul public de radio şi televiziune. Canalul de ştiri a relatat că o persoană care seamănă cu Ghosn a fost înregistrată de oficialii libanezi ca intrând în ţară pe aeroportul Beirut sub un alt nume. Un oficial al ministerului libanez de Externe a declarat pentru Reuters că Ghosn a intrat în ţară în mod legal cu un paşaport francez. Biroul de presă al Ministerului francez de Externe a refuzat să comenteze. Libanul nu are un tratat de extrădare cu Japonia, ceea ce înseamnă că este foarte puţin probabil ca Ghosn să fie obligat să se întoarcă.

Viața lui Ghosn, o telenovelă

Născut în Brazilia din părinţi libanezi, Ghosn s-a mutat în Liban pe când avea şase ani şi a locuit acolo până când a plecat în Paris la universitate. Guvernul libanez s-a transformat într-un apărător al lui Ghosn de la arestarea sa din noiembrie 2018 şi a transmis că reprezintă „una dintre poveştile de succes ale Libanului în străinătate”. Planul de evadare ar fi fost organizat de soţia libaneză a lui Ghosn, Carole. Asta chiar dacă cei doi au fost împiedicaţi să se vadă fără permisiunea expresă a instanţei, ca o condiţie a cauţiunii de peste 12 milioane de euro.

Soția lui Ghosn a plănuit evadarea

Timp de şapte luni, cuplul nu a putut să îşi vorbească deloc. „Dacă acest lucru este adevărat, trebuie să presupunem că avem de-a face cu o încălcare a condiţiilor de cauţiune. Fapta sa este de neiertat şi reprezintă o trădare a sistemului de justiţie al Japoniei”, a mai spus avocatul său. Ghosn a confirmat, printr-o agenţie de PR din New York, că se afla la Beirut, cu soţia sa, într-o casă păzită. (site news)

Lasă un răspuns