Epidemia de coronavirus se extinde în China, școlile închise pe termen nedetermiat

China este angajată într-o bătălie fără precedent încercând să controleze epidemia ucigaşă de coronavirus. Guvernul a amânat pe termen nelimitat începerea semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee, universităţi şi instituţii de învăţământ superior din ţară. Anunțul a fost făcut marţi de Ministerul chinez al Educaţiei.

În timp ce elevii şi studenţii se află în prezent în vacanţa de Anul Nou chinez, data reluării cursurilor va fi stabilită de autorităţi ulterior, a adăugat ministerul într-o circulară, fără a face alte precizări.

Cu toate acestea, autoritățile pozează în postura de control total alsupra situațiie. Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, i-a dat luni asigurări secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că ţara sa „are o capacitate totală şi încrederea că va câştiga lupta împotriva epidemiei” de pneumonie virală.

Virusul se propagă cu viteză tot mai mare

Între timp, însă, în țară situația este tot mai dramatică. Virusul se răspândește rapid. Numărul oficial al cazurilor a sărit peste noapte cu aproape 60%. Zi de zi, tot mai mulți oameni se prezintă la spitalele din China unde sunt diagnosticați cu pneumonie virală.

Citește și unul dintre cele mai credibile scenarii despre apariția virusului.

Este și cazul unei femei însărcinate din Wuhan, punctul 0 al epidemiei. Doctorii au fost nevoiți să-i facă de urgență cezariană pentru a salva viața atât a mamei, cât și a fătului. Cei doi au fost separați după naștere, pentru protejarea sănătății bebelușului. „Era nevoie de operație pentru a încheia sarcina. Odată cu nașterea bebelușului, o eliberăm pe mamă căreia îi vom putea administra un tratament mai bun pentru plămâni”, spune Zhao Yin, doctor.

Chinezii sunt convinși că statul nu le spune adevărul

Oamenii se tem să mai iasă afară din case. Ei cred că autoritățile nu prezintă adevăratele cifre ale epidemiei. „Nu știm exact ce se întâmplă, pentru că Partidul Comunist nu este foarte transparent, așa că nu știm dacă spune adevărul sau dacă subestimează cazurile. Nu știm exact ce se petrece, cât va dura, aceasta este partea cea mai înfricoșătoare. Faptul că nu este nimeni pe stradă este la fel de înfricoșător, e ca un oraș fantomă”, spune Helen Chen, studentă. Rupți de lume, oamenii din Wuhan au ieșit la ferestre unde au cântat pentru a arăta că sunt în viață și că au nevoie de ajutor.

Neliniștea crește și în Hong Kong, epidemia începe să provoace victime

Între timp, mii de chinezi care trăiesc lângă granița cu Hong Kong au plecat către această regiune pentru a scăpa de amenințarea virusului. Asta deși au fost raportate şi acolo cazuri. Hong Kong-ul a decis închiderea unei părți a graniței cu China continentală. În plus, a suspendat jumătate din cursele feroviare și a restricționat zborurile, pentru a limita răspândirea pneumoniei virale. Experții spun că noul tip de coronavirus va provoca pe puţin câteva zeci de mii de îmbolnăviri. Ei cred că va dura mai multe luni, în cel mai bun caz, până la victoria împotriva epidemiei.

Vezi și drama trăită de străinii care vor cu disperare să plece din Wuhan.

În timp ce neliniştea creşte în întreaga lume în faţa epidemiei, guvernul de la Beijing a făcut cunoscut marţi că bilanţul epidemiei de pneumonie virală s-a înrăutăţit în China la 106 morţi şi 1.291 de noi cazuri confirmate. site news

Lasă un răspuns